Bănci și Asigurări

Asigurarile pentru manageri iau avant, insa doar cu sume mici

14.06.2007, 20:17 29

Cererea de asigurari de raspundere profesionala pentru administratorii societatilor pe actiuni a crescut de 4-5 ori in acest an, spun companiile si brokerii de asigurari, insa majoritatea sunt incheiate pentru valori asigurate reduse.
Cauza este modificarea legii societatilor comerciale, prin introducerea, la sfarsitul anului trecut, a obligativitatii incheierii unei astfel de polite pentru managementul companiilor.
"In ultimele 3-4 luni, am intermediat 10-15 asigurari de raspundere profesionala pentru manageri, in conditiile in care anul trecut doar cateva dintre cele mai mari companii din Romania isi asigurasera administratorii", explica Eduard Simionescu, manager de departament la Marsh Romania, al doilea broker de pe piata dupa valoarea contractelor plasate.
In general, spune el, este vorba despre polite cu sume asigurate mici, de cateva zeci de mii de euro, insa brokerul are in portofoliu si clienti asigurati pentru 1-1,5 milioane de euro.
Polita de raspundere a managerilor sau, in limbajul asiguratorilor, D&O (Directors & Officers Liability) acopera pierderile financiare cauzate de administratori si direc-tori executivi actionarilor, investitorilor, angajatilor si altor terti ca urmare a greselilor si neglijentei in procesul de conducere a companiei.
Pe langa acoperirea golului financiar lasat de manager, compania de asigurari plateste si cheltuielile de aparare a acestuia in instanta, insa numai daca este vorba de procese civile.
Polita poate fi cumparata si pentru un singur membru al conducerii, insa, in cele mai multe cazuri, aceasta asigura toti sefii unei companii.
Exemple de erori de management acoperite de polita D&O pot fi o investitie neprofitabila, pentru care actionarul ii da in judecata pe administratorii companiei, sau chiar concedierea nejustificata a unui angajat, care ulterior actioneaza compania in instanta.
Pentru o suma asigurata de un milion de euro, prima variaza intre 5.000 si 15.000 de euro pe an, potrivit managerului Marsh. Factorii de care depinde pretul politei sunt cifra de afaceri a companiei, profitabilitatea, istoricul acesteia, daca intentioneaza sa fuzioneze cu o alta societate sau sa faca o achizitie sau piata pe care activeaza.
"Exista industrii cu un risc mai ridicat, cum ar fi cel financiar-bancar, telecom sau energie. In general, pe aceste piete activeaza companii foarte mari, listate la bursa si care desfasoara activitati la nivel national, riscul unor pierderi financiare semnificative fiind mai mare", afirma Simionescu.
Si in cazul companiei Allianz-Tiriac cererea de asigurari de raspundere profesionala a crescut in acest an.
"Avem aproximativ 10 cereri de asigurare pe luna, fata de circa 20 in tot anul trecut. Noi ne-am propus sa subscriem doar polite cu limite de peste 100.000 de euro, iar multe companii nu vor sa incheie asigurari pentru sume atat de mari", explica Ioana Baniceru, director de asigurari de raspundere civila la Allianz-Tiriac. Legea nu stabileste o suma asigurata minima pentru care trebuie incheiata asigurarea.
Directorul Allianz-Tiriac spune ca multe societati nu se grabesc sa incheie polite D&O, deoarece asteapta sa vada ce se va intampla cu legea societatilor comerciale.
"Legea este inca in discutie, urmand sa fie modificate mai multe articole, printre care s-ar putea schimba si cel referitor la asigurare. Suntem singura tara din lume in care asigurarea de raspundere profesionala a managerilor este obligatorie", sustine Baniceru.
La inceputul acestui an, si Asirom a lansat un produs de asigurare D&O, iar pana acum a vandut aproximativ 500 de polite, primele brute subscrise fiind de circa 240.000 de euro (800.000 de lei).
"De obicei, sumele asigurate sunt cuprinse intre 5.000 si 250.000 de euro", spune Catalin George Stroe, director de vanzari si marketing la Asirom. El estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, compania va incheia peste 1.500 de polite de raspundere profesionala a managerilor. "Avand in vedere ca in Romania exista circa 10.000 de societati pe actiuni, potentialul pietei se ridica la 20 de milioane de lei, iar noi tintim o cota de 16% pentru acest an", a concluzionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO