Bănci și Asigurări

Asigurarile unit-linked dupa cinci luni: intre -22% si 8%

Asigurarile unit-linked dupa cinci luni: intre -22% si 8%

Click pentru imaginea intreaga

17.06.2008, 20:23 45

Fondurile de investitii atasate asigurarilor de viata unit-linked au avut randamente intre -22,5% si 8,71% in primele cinci luni ale acestui an, arata datele publicate de companiile care vand astfel de polite.
Fata de rezultatele din primul trimestru, randamentele sunt mai bune, insa jumatate din cele circa 40 de fonduri de pe piata continua sa fie pe minus comparativ cu inceputul acestui an. Politele unit-linked sunt asigurari de viata legate de fonduri de investitii, cea mai mare parte din polita platita de asigurat fiind plasata in aceste fonduri.
Asiguratul poate investi in unul sau mai multe fonduri administrate de compania de asigurari, iar riscul investitional ii apartine, ceea ce inseamna ca el incaseaza atat profiturile, cat si pierderile.
O parte mai mica din prima platita de asigurat este utilizata pentru acoperirea riscului asigurat.
Aceste polite sunt investitii pe termen lung, iar rezilierea lor inainte de termen aduce pierderi. Potrivit jucatorilor din aceasta piata, numarul celor care au investit in asigurari unit-linked este de circa 300.000.
Fondul unit-linked cu cea mai buna performanta in primele cinci luni a fost USD Conservator, administrat de Aviva, care a castigat 8,71% de la inceputul acestui an. Randamentul fondului a scazut insa usor fata de cel din primele trei luni, de 9,43%. Al doilea fond din punctul de vedere al performantei a fost USD Imobilis - Aviva (8,66%), iar al treilea - USD Actual - Aviva (6,66%).
Pe urmatoarele trei locuri in acest clasament se afla alte trei fonduri denominate in dolari: Albastru USD - ING Asigurari (5,87%), USD Median - Aviva (4,6%) si Alb USD - ING Asigurari (3,7%).
Pentru a face o comparatie, dobanzile oferite pentru depozitele bancare au fost de circa 6-9% pentru lei si 4-5% pentru euro in aceasta perioada.
Investitiile in asigurari unit-linked au fost mai profitabile decat cele pe Bursa. In primele cinci luni indicele BET, care urmareste cele mai lichide zece companii listate, a scazut cu circa 18% fata de inceputul anului.
In aceeasi perioada, indicele BET-C, care urmareste pretul tuturor actiunilor de la BVB, s-a depreciat cu 16%, iar BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a scazut cu 27%.
Fondul de investitii care a inregistrat cea mai mare scadere in primele cinci luni este KD Maximus (-22,5%), care investeste preponderent in actiuni listate la BVB si in care plaseaza banii din asigurari unit-linked compania KD Life.
In topul celor mai mari scaderi mai sunt prezent fondurile Activ - Generali (-17,26%), care plaseaza in proportie de pana la 70% in actiuni listate la BVB, KD Optimus (-16,48%), Exponent - AIG Life (-16,15%) si RON Practic Max - Aviva (-13,16%). Toate aceste fonduri investesc pe piata locala de capital, care a inregistrat scaderi puternice de la inceputul anului.
Pe piata asigurarilor unit-linked activeaza companiile Allianz-Tiriac, Aviva, Interamerican, ING Asigurari, Generali, AIG Life si KD Life. Recent, a intrat pe aceasta piata si compania austriaca Grawe, care si-a propus sa vanda 3.000 de asigurari unit-linked pana la sfarsitul anului.
Grawe a lansat un produs in lei si unul in euro, prima minima pentru acestea fiind de 1.000 de lei, respectiv 300 de euro pe an.
Alte companii care se pregatesc sa iasa pe piata cu produse unit-linked sunt BCR Asigurari de Viata, Asirom sau Astra-Uniqa. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, primele brute subscrise din asigurari de viata au fost de circa 113 milioane de euro in primul trimestru, din care 35 de milioane de euro au fost platite pentru polite unit-linked.
Anul trecut, asigurarile de viata legate de fonduri de investitii au ajuns la 146 de milioane de euro, cu 24% mai mult fata de nivelul din anul anterior, reprezentand o treime din piata asigurarilor de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO