Bănci și Asigurări

Asigurătorii au avut afaceri de 1,4 mld. euro în primele nouă luni

Asigurătorii au avut afaceri de 1,4 mld. euro în primele nouă luni

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

22.11.2012, 00:03 486

Companiile de asigurări au raportat în primele nouă luni subscrieri cu o valoare cumulată de 6,2 miliarde de lei (1,4 mld. euro), în creştere cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Vânzările au încetinit comparativ cu primul semestru, când se înregistrase un avans de 2,8% al volumului de prime subscrise.

Exprimat în euro, volumul subscrierilor a scăzut însă cu aproximativ 4% din cauza deprecierii leului în faţa monedei europene. Deprecierea cursului are un impact major asupra asigurătorilor, în condiţiile în care de cele mai multe ori plătesc daune pentru bunuri a căror valoare este exprimată în euro. Mai mult, creşterea în lei a fost erodată complet de inflaţie.

Afacerile pe segmentul asigurărilor generale au însumat 4,9 miliarde de lei (1,1 mld. euro), fiind în creştere cu 1,7% peste nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut. Vânzările de poliţe de asigurări generale au încetinit comparativ cu lunile anterioare şi au coborât sub pragul de 80% din totalul pieţei locale de asigurări.

Asigurările auto şi po­li­ţele property au însumat aproape 80% din subscrierile pe segmentul asigu­rărilor generale. Doar subscrierile din asigurări auto facultative (Casco) şi poliţe de răspundere civilă auto (RCA) au însumat 3 miliarde de lei (680 mil. euro). Totuşi, subscrierile din asigurări auto au scăzut cu peste 10% faţă de primele trei trimestre din 2011.

Creşteri importante au înregistrat însă vânzările de poliţe de răspundere civilă generală şi asigurările de garanţii, care reprezintă împreună circa 8,4% din subscrierile pe segmentul asigurărilor generale. Creşterea asigurărilor de garanţii este legată în principal de proiectele de infrastructură, unde constructorii sunt obligaţi prin lege să încheie o asigurare.

Totodată, asigurările de viaţă au înregistrat o creştere de 0,3% după primele nouă luni şi au ajuns la un volum de prime subscrise de 1,3 miliarde de lei (290 mil. euro). Asigurările de viaţă intraseră pe minus în primul semestru după ce în ultimii doi ani vânzările au crescut şi au reuşit să contrabalanseze în parte declinul puternic pe asigurări generale din 2010 şi 2011.

Asigurările de tip tradiţional (cu randament garantat) au reprezentat aproape două treimi din vânzările de poliţe de viaţă, respectiv 801 milioane de lei. Poliţele de tip unit-linked (asigurări cu componentă investiţională) au însumat 441 milioane de lei.

Volumul total al despăgubirilor plătite de companiile de asigurări în primele nouă luni a fost de 3,8 miliarde de lei (860 mil. euro), ceea ce înseamnă un avans de 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Peste 3,2 miliarde de lei au fost despăgubiri plătite în contul poliţelor de asigurări generale. Aproape 41% din vânzările de 6,2 miliarde de lei ale asigurătorilor au fost intermediate de brokeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO