Bănci și Asigurări

Asigurătorii au dat afară 10% din angajaţi

26.07.2010, 23:56 22

Cele mai mari zece companii de asigurări au concediat anultrecut 10% din angajaţi, aceasta fiind prima restructurare masivădin industria asigurărilor.
După ce ani la rând asigurătorii au acumulat tot mai mult personal,în 2009 a venit prima reaşezare semnificativă, odată cu primascădere a afacerilor. Dacă la sfârşitul lui 2008 asigurătorii dintop zece aveau 14.660 de angajaţi,
anul trecut s-a încheiat cu numai 13.260, iar restructurările vorcontinua, după cum spun unii manageri. Unele companii, cum estecazul Ardaf, chiar şi-au înjumătăţit numărul de angajaţi. O partedin cei care au dispărut din statele de plată au fost transformaţidin angajaţi în agenţi de asigurări, cu contracte de comision,astfel încât angajatorul să nu mai plătească salarii fixe, cicomisioane în funcţie de volumul vânzărilor.
Primele brute subscrise - principalul indicator care arată volumulafacerilor din asigurări - de asigurătorii din top zece s-au reduscu 4% în 2009, până la 7,2 mld. lei (1,7 mld. euro), în condiţiileîn care înainte de criză asigurătorii aveau în fiecare an creşteride peste 20%. Pentru 2010 managerii estimează scăderi mai drastice,de două cifre.
"Este prima dată când asigurătorii trec la restructurăriimportante, 10% este un procent mare. Atunci când îţi scadebusinessul, îţi dai seama că eşti supradimensionat", spune BogdanAndriescu, preşedintele UNSICAR (asociaţia profesională abrokerilor de asigurări).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO