Bănci și Asigurări

Asigurătorii au pierdut active de 600 mil. lei. Creşterea anunţată a pieţei a devenit scădere

Asigurătorii au pierdut active de 600 mil. lei....

Autor: Anelis Baciu, Ciprian Botea

02.07.2014, 00:08 189

Companiile de asigurări administrau la finalul anului trecut active de 18,4 miliarde de lei (echivalentul a 4,1 mld. euro), în scădere cu echivalentul a 600 milioane de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dinamica fiind influenţată de reducerea cu 50% a activelor companiei Astra, liderul pieţei la finalul anului trecut, şi a numărului de jucători din piaţă (de la 39 la 37), potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

ASF a revizuit şi datele privind valoarea pieţei de asigurări în 2013, aceasta fiind de 8,1 miliarde de lei (1,8 mld. euro). Astfel, piaţa a înregistrat un minus de 1,6% anul trecut, faţă de o creştere de o jumătate de procent, cât indicau datele publicate iniţial de autoritatea de supraveghere. Spre compara­ţie, în 2008, când criza financiară globală îşi făcea resimţite efectele pe piaţa locală, afacerile raportate de asigurători erau cu 10% mai mari decât în 2013. Totodată, comparativ cu 2008, activele companiilor de asigurări au urcat cu aproape o cincime, de la 15 miliarde de lei.

Industria de asigurări a înregistrat anul trecut o pierdere netă record de 1,28 miliarde de lei (290 mil. euro), de patru ori mai mare decât rezultatul negativ raportat în 2012. Nivelul record al pierderii de anul trecut a fost generat în principal de rezultatul negativ al Astra şi al asigurătorilor deţinuţi de Vienna Insurance Group (VIG).

Numai pierderile Astra, companie aflată în procedura de administrare spe­cială, s-au ridicat la 814 milioane de lei, în timp ce pierderile celor trei companii locale controlate de VIG (Asirom, Omniasig şi BCR Viaţă) s-au apropiat de o jumătate de miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO