Bănci și Asigurări

Asigurătorii încearcă să iasă din prăpastie

Autor: Ciprian Botea

03.09.2012, 00:03 195

Companiile de asigurări trebuie să se redreseze după o perioadă de trei ani foarte agitată, în care din piaţă s-au evaporat mai mult de 500 mil. euro, iar pierderile s-au ridicat la zeci de milioane de euro. În acest context se anunţă o toamnă agitată pentru asigurători.

În ciuda stabilizării afacerilor în prima jumătate a acestui an, pentru a opri hemoragia provocată de pierderile uriaşe multe companii sunt nevoite să majoreze tarifele, în timp ce altele îşi caută cumpărători sau se pregătesc să iasă de pe piaţă. Următoarele patru luni înseamnă pentru societăţile de asigurări şi ultime sută de metri pentru implementarea sistemul de solvabilitate Solvency II, care intră în vigoare de la începutul anului viitor şi care va aduce un tratament mai dur al riscurilor, aşadar şi cerinţe suplimentare de capital.

Ultimii ani au însemnat o consolidare a pieţei de asigurări prin fuziuni şi achiziţii, dar procesul este departe de a se fi încheiat, având în vedere că în continuare 40 de companii se bat pentru venituri anuale mai mici de 2 mld. euro. De exemplu, olandezii de la Eureko au decis să plece din România la începutul anului viitor, în timp ce pe piaţă circulă şi zvonuri privind alte companii scoase la vânzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO