Bănci și Asigurări

Asigurătorii plătesc daune de 10 mil. € după inundaţii

Asigurătorii plătesc daune de 10 mil. € după inundaţii
13.07.2010, 23:41 62

Firmele de asigurări înregistrează în fiecare zi tot mai multedosare de daună din cauza inundaţiilor care au afectat mii delocuinţe şi au distrus complet câteva sute, estimarea cu privire lavaloarea despăgubirilor pe care le vor plăti fiind în prezent decirca 10 milioane de euro.
Aceasta este valoarea rezervelor pe care le-au alocat asigurătoriide când au început inundaţiile până în prezent, pentru a plătidespăgubiri. În urmă cu zece zile rezervele erau de două ori maimici, de aproximativ 5 mil. euro.
Dosarele de daună nu se referă numai la locuinţe, ci şi laautovehicule şi culturi agricole, iar cele mai mari cereri dedespăgubire vin de la firme care au în proprietate magazine saudepozite. Numărul dosarelor de daună deschise de asigurători înurma inundaţiilor care au început în luna iunie trece în prezent de2.000, potrivit datelor centralizate de ZF de la cele mai maricompanii de asigurări. Doar 24% din cele 8 milioane de locuinţe dinRomânia sunt asigurate, potrivit celor mai recente date aleComisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Totuşi, aproximativjumătate din acestea nu sunt asigurate la valoarea reală, ci lavalori de două sau trei ori mai mici.

Rezerve de 4 mil. euro la Asirom
Numai la Asirom, cel mai cunoscut asigurător din mediul rural, aufost avizate până acum peste 900 de dosare de daună. Rezerva dedaună constituită de companie, care arată despăgubirile pe careaceasta estimează că le va plăti, se ridică la 17,3 mil. lei (4mil. euro). Numai în ultimele zece zile compania a primit 400 dedosare noi şi a imobilizat un milion de euro în rezerva dedaune.
"Din totalul dosarelor 340 sunt pentru culturi agricole, 432 pentrudaune la locuinţe şi bunuri şi 145 pentru autovehicule. Pentrujudeţele Suceava şi Bacău au fost alocaţi pentru sprijin inspectoride daune care s-au deplasat în localităţile sinistrate curapiditate, au efectuat constatările daunelor şi au pregătit pentruplată dosarele de daună, în aceste judete existând cele mai multepagube individuale, la gospodăriile persoanelor fizice", a declaratOvidiu Vădean, directorul diviziei de daune asigurări generale dincadrul Asirom.
Pe de altă parte, Allianz-Ţiriac, cel mai mare asigurător lanivelul lui 2009, are obligaţii de plată de 7,4 mil. lei (1,4 mil.euro), reprezentând rezerve şi despăgubiri deja plătite.
În cazul Omniasig, una dintre cele mai mari companii din piaţa deasigurări generale, rezerva de daune se ridica la 1,4 mil. euro lasfârşitul săptămânii trecute, numărul dosarelor de daună avizatefiind de 480.
La Astra, care a derulat anul trecut o campanie puternică devânzare a asigurărilor de locuinţe, valoarea rezervei de daună aurcat cu 500.000 de lei în ultimele zece zile, ajungând la 3 mil.lei (0,7 mil. euro). Compania are până în prezent 346 de dosare dedaună avizate, o parte din ele fiind deja despăgubite.
"Am luat toate măsurile pentru a face evaluările în cel mai scurttimp şi pentru a efectua plăţile către asiguraţi, ştiind cât e deimportant ca fiecare om să aibă fonduri băneşti pentru începereareparaţiilor la locuinţele avariate", afirmă Radu Mustăţea,directorul general al Astra.

Acoperă doar 2% din pagubele totale

În cazul Generali Asigurări, companie de top zece, rezerva dedaune este de 1,6 milioane de lei (0,38 mil. euro), iar număruldosarelor se apropie de 100. "Valul recent de inundaţii care alovit România este cu siguranţă un fenomen important pentruîntreaga piaţă de asigurări prin numărul semnificativ de dosare dedaune deschise si prin valoarea lor estimată. Dacă este să vorbimdespre valori, sunt de ajuns 3-4 daune semnificative în piaţă pepartea de corporate şi atunci situaţia se poate schimba dramatic.De asemenea, să nu uităm că încă există coduri de avertizare înanumite zone ale ţării şi nu putem estima cât anume vor mai durasau care va fi amploarea fenomenelor atmosferice", spune AdrianMarin, directorul de asigurări generale al Generali.
Având în vedere faptul că ultima evaluare a autorităţilor cuprivire la valoarea pagubelor cauzate de inundaţii se ridică la0,6% din PIB, adică 500-600 de milioane de euro, înseamnă căpagubele plătite de asigurători reprezintă doar 2% din total,deoarece sunt foarte puţine locuinţe asigurate în zoneleinundate.
Totuşi, acest lucru nu se întâmplă neapărat din cauzaproprietarilor de locuinţe, ci şi pentru că în unele zoneinundaţiile sunt considerate deja o certitudine, nu un risc, iarmulte companii nu mai asigură locuinţele din zonelerespective.
Pe de altă parte, nu în toate satele şi comunele existăreprezentanţi ai firmelor de asigurări care să vândă poliţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO