Bănci și Asigurări

Asigurătorii şi brokerii, luaţi prin surprindere de noul supraveghetor

Cristian Constan­ti­nes­cu, specialist în asigurări: Nu e vina brokerilor că s-a ajuns la comisioane foarte mari pe RCA, e vina asigurătorilor, că în goana după cotă de piaţă le-au acceptat.

Cristian Constan­ti­nes­cu, specialist în asigurări: Nu e vina brokerilor că s-a ajuns la comisioane foarte mari pe RCA, e vina asigurătorilor, că în goana după cotă de piaţă le-au acceptat.

Autor: Anelis Baciu

08.08.2014, 00:06 1288

Piaţa de asigurări trece prin momente de maximă tensiune în condiţiile în care jucătorii din piaţă, atât asigurătorii, dar în special brokerii au fost luaţi prin surprindere de noua conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu un set de măsuri pentru transformarea radicală a unei industrii chinuite de pierderi vreme de opt ani.

 
Plafonarea comisionului plătit de asigurători brokerilor pen­tru intermedierea de po­liţe auto obligatorii (RCA) la maximum 10% este pro­pu­­ne­rea care a stârnit ce­le mai multe proteste, în timp ce mă­sura de creş­­tere a pragului minim de solvabilitate pe asigurări generale cu o treime, de la 1 la 1,3 a bulversat cea mai mare parte a companiilor de asi­gurări.
 
Dacă asigurătorii au refuzat deocamdată să aibă o poziţie fermă legată de noile reglemen­tări, bro­­­kerii susţin cu înver­şu­nare că o astfel de normă, ilegală în opinia lor, va mătura intermediarii din piaţa RCA.
 
„Brokerii vor dispărea din piaţă dacă aceste propuneri se implementează pentru că  nu îşi vor putea acoperi cheltuielile, iar efectul va fi scăderea gradului de cuprindere în asigurare a parcului auto, deoarece asigurătorii nu mai au acoperirea teritorială necesară. În aceste condiţii riscăm pro­­cedura de infringement din partea Comisiei Europene“, a explicat Viorel Vasile, managing partener al Safety Broker, cel mai mare broker, cu afaceri de 242 milioane de lei anul trecut .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO