Bănci și Asigurări

Asigurătorul BCR Viaţă va plăti dividende de 3,4 milioane de euro austriecilor de la VIG

Asigurătorul BCR Viaţă va plăti dividende de 3,4...

Autor: Ciprian Botea

07.05.2013, 19:13 597

BCR Viaţă, a doua companie din piaţa asigurărilor de viaţă, va acorda dividende de 16,3 milioane de lei (3,8 mil. euro) din profitul net de anul trecut, peste 90% din bani urmând să fie încasaţi de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group, potrivit unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor.

Compania a avut anul trecut un profit net de 22 milioane de lei (4,9 mil. euro), iar trei sferturi din surplus vor fi repartizate acţionarilor sub formă de dividende. Alte 1,4 mil. lei vor merge în rezerva legală, în timp ce 7,3 mil. lei au fost repartizate pentru ajustarea profitului anului 2011.

Austriecii de la VIG deţin 91,3% din compania de asigurări şi vor primi dividende de 14,9 milioane de lei (3,4 mil. euro). BCR, cea mai mare bancă locală după activele deţinute, va încasa dividende de 880.000 de lei, nivel corespunzător unui procent de 5,4% din acţiunile BCR Viaţă.

Circa 2,3% din acţiuni sunt deţinute de persoane fizice, care vor primi dividende de circa 360.000 de lei. Aceştia nu au participat însă la adunarea generală a acţionarilor de la jumătatea lunii aprilie, în care s-au luat şi deciziile referitoare la repartizarea profitului. Dividen­dele vor fi plătite până cel târziu în luna octombrie.

BCR Viaţă este singura din cele trei companii de asigurări deţinute de VIG pe piaţa locală de la care austriecii vor încasa dividende. Celelalte două companii, Omniasig şi Asirom, nu şi-au anunţat încă rezultatele pe 2012, dar chiar dacă au făcut profit vor avea de acoperit pierderile din anii precedenţi.

Asigurătorul a subscris anul trecut prime de 517 milioane de lei (116 mil. euro), ceea ce corespunde unei cote de piaţă de 20%. BCR Viaţă se situa la sfârşitul lunii decembrie pe locul doi pe asigurări de viaţă, principalii competitori fiind ING Asigurări şi Metropolitan Life (fosta Alico).

BCR Viaţă vinde poliţe de tip unit-linked şi index-linked (asigurări cu componentă investiţională) prin reţeaua de sucursale a BCR, o bancă cu o bază de peste trei milioane de clienţi persoane fizice, ceea ce a permis asigurătorului să-şi dezvolte businessul în criză, în ciuda stagnării pieţei.

Compania, înfiinţată ca o subsidiară a grupului BCR, a intrat în portofoliul VIG în toamna anului 2008, după preluarea celei mai mari bănci locale de către grupul austriac Erste. VIG deţine în prezent trei companii pe piaţa locală de asigurări, cu afaceri cumulate de aproape 460 mil. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO