Bănci și Asigurări

Asigurătorul Generali: Am putea să mai facem achiziţii în regiune

01.05.2011, 23:38 244

Generali, unul dintre cei mai mari asigurători din lume, arputea să facă noi achiziţii pentru a-şi întări poziţia pe pieţeledin Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, pe care leconsideră strategice şi cu un potenţial ridicat de creştere.

Toate operaţiunile din Europa Cen­trală şi de Est sunt deţinuteprintr-un joint-venture împreună cu fondul de investiţii PPF dinCehia. Oficialii Generali au declarat sâmbătă în cadrul adunăriigenerale a acţionarilor, care a avut loc la Trieste, în nordulItaliei, că în prezent grupul urmăreşte consolidarea operaţiunilordin regiune.

"Asocierea cu PPF a fost o şansă importantă pentru Generali de arecâş­tiga o poziţie solidă pe o piaţă istorică pentru companie.Vrem să ne consolidăm afacerile pe anumite pieţe din regiune, darnici achiziţii noi nu pot fi excluse, mai ales că trecutul nostrudin acest punct de vedere este unul pozitiv", a spus GiovanniPerissinotto, CEO al grupului Generali.

În România, unde Generali PPF deţine companiile GeneraliAsigurări şi Ardaf, fiind unul din primii cinci ju­cători dinpiaţă, procesul de consolidare a operaţiunilor a început deja,fuziunea dintre cei doi asigurători urmând să se încheie în a douajumătate a acestui an. Din punct de vedere tehnic, tranzacţia vadecurge însă în sens invers - Ardaf va înghiţi Generali Asigurări.Reprezentanţii grupului au explicat că opţiunea este rezultatulunei analize preliminare care a ţinut cont de aspectele legale şide reglementare.

Ardaf a avut pierderi în anii anteriori, reuşind să treacă peprofit abia în 2010. Aceasta înseamnă că noua entitate va plăti unimpozit pe profit mai mic deoarece va trebui să acopere dincâştigurile viitoare şi pierderile înregistrate în anii trecuţi deArdaf. Compania nou-creată, Generali România, va prelua din punctde vedere juridic obligaţiile celor două companii, însă ambelebranduri vor fi menţinute pe piaţă.

Activitatea Generali din regiune a fost afectată anul trecut dedaunele produse de inundaţii în mai multe ţări din regiune, printrecare Cehia şi România, astfel că rata combinată a crescut cu cincipuncte procentuale, la 88%. La nivelul grupului, rata este de98%.

Ciprian Botea,Trieste

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO