Bănci și Asigurări

Asirom a facut profit de 1,2 mil. €, dupa pierderi de zeci de milioane

Asirom a facut profit de 1,2 mil. €, dupa pierderi de zeci de milioane
09.06.2010, 23:45 72

Asirom, companie controlata de Vienna Insurance Group, aincheiat anul trecut cu un profit net de 4,9 milioane de lei (1,2milioane de euro), dupa ce in anii anteriori a inregistrat pierderimasive. Astfel, in 2007 si 2008 compania, unul dintre cei mai marijucatori din piata asigurarilor, a inregistrat pierderi cumulate de100 de milioane de lei (circa 30 de milioane de euro).

"Am trecut pe profit deoarece am analizat modelul de business,am fost mai atenti la procesul de lichidare a daunelor si am alessa nu facem dumping. De asemenea, am centralizat toata activitateaadministrativa in Bucuresti", a declarat Boris Schneider,directorul general al Asirom.

Schneider estimeaza ca Asirom va ramane si anul acesta peprofit.

In ultimii ani, piata asigurarilor a fost pe pierdere neta,rezultatele negative ale unor asiguratori depasind cu multprofiturile obtinute de alte companii. Astfel, in 2009 pierdereaneta a pietei a fost de 103 milioane de lei (24,4 milioane deeuro). Vestea buna este ca, fata de 2008, pierderea neta a pieteis-a redus de aproape 6 ori, potrivit datelor Comisiei deSupraveghere a Asigurarilor.

Se asteapta sa atraga 200.000 de clienti noi peRCA

Cel mai important business al firmelor de asigurari este cellegat de politele de tip RCA (raspundere civila auto obligatorie),in conditiile in care afacerile cu asigurari Casco scad puternicdin cauza declinului pietei de leasing. Asirom estimeaza ca vaatrage anul acesta 200.000 de clienti noi pe segmentul RCA, iarjumatate din acestia vor opta pentru un produs nou lansat decompanie, care cuprinde o asigurare RCA plus una Casco, ultimaacoperind doar riscul avarierii de catre terti. Astfel, clientulcare detine o astfel de polita nu trebuie sa astepte platadespagubirii de catre asiguratorul celui care i-a lovit masina,dauna fiind achitata de Asirom, care ulterior incearca sarecupereze banii de la asiguratorul RCA al vinovatului.

"Dauna va fi platita in maximum sapte zile de la acceptareadosarului complet si dupa ce se stabileste vinovatia. Dacaasiguratorul RCA al vinovatului refuza sa ne plateasca banii pecare i-am achitat noi drept despagubire, se poate ajunge pana laactionarea in judecata. Practic, este vorba de o asigurare Casco ceacopera doar riscul de a fi lovit de un tert", spune Catalin Stroe,directorul de vanzari al Asirom. In mod obisnuit, o polita Cascoacopera riscul avarierii din orice cauza, nu numai de catre terti,plus vandalismul si furtul masinii, dar este mult mai scumpa.

Potrivit companiei, polita care acopera doar riscul avarierii decatre terti costa intre 30 si 160 de lei pe an, in functie demasina, cost care se adauga pretului asigurarii RCA. De exemplu,pentru un automobil Dacia Logan cu motor de 1,4 litri, o asigurareRCA plus Casco numai pentru accidente cauzate de terti costa 414lei pe an, in timp ce pentru RCA simpla tariful este de 370 de leipe an.

Asirom estimeaza ca va vinde 100.000 de astfel de pachete deproduse in 2010, adica jumatate din clientii noi atrasi pesegmentul RCA. In prezent, compania are 600.000 de polite RCA invigoare, dintr-un total de 2 milioane de contracte de asigurare.Asirom nu a dorit sa publice primele brute subscrise in 2009, insapotrivit unor surse acestea au scazut. In 2008 primele brutesubscrise de companie s-au ridicat la 204 mil. lei, cota de piatafiind de 8,4%.

Vienna Insurance, actionarul majoritar al Asirom, este cel maimare grup din piata locala de asigurari, avand in portofoliu sicompaniile BCR Asigurari, BCR Viata si Omniasig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO