Bănci și Asigurări

Asirom a luat 11% in plus la Bursa

01.02.2006, 20:28 15

Pretul actiunilor companiei de asigurari Asirom au crescut cu 11,67% in cursul sedintei de tranzactionare de ieri, pana la 0,6700 lei pe actiune, cumparatorii fiind destul de agresivi, chiar daca exista posibilitatea ca titlurile companiei sa fie delistate de pe piata.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) analizeaza in prezent o cerere a companiei de delistare a actiunilor, avand la baza o hotarare adoptata la solicitarea actionarului majoritar.

Asirom este cotata pe piata RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti, iar la ultimul pret de tranzactionare, de 0,6700 lei pe actiune, capitalizarea companiei se ridica la aproape 118,2 mil. euro (427,37 mil. lei). In sedinta de ieri a fost tranzactionat un volum de 38.000 de actiuni, valoarea tranzactiilor fiind de aproape 7.000 de euro.

"O posibila explicatie a cresterii actiunilor este faptul ca Asirom este o tinta de achizitie pentru companiile din Vest", spune Rares Nilas, director general al BT Securities. "Pe de alta parte, este posibil ca aceasta crestere sa se datoreze unei posibile rascumparari de catre Asirom a actiunilor de pe piata, la un pret mai mare decat pretul pietei", a mai spus el.

In cazul delistarii Asirom de pe Bursa, societatea ar putea fi obligata sa rascumpere titlurile actionarilor care nu sunt de acord cu o asemenea masura, la un pret stabilit de un evaluator agreat de CNVM, pret care poate depasi pretul pietei.

Adrian Manaila, directorul societatii Eldainvest, spune ca aceasta crestere cu peste 11% a actiunilor Asirom s-ar putea datora achizitiilor realizate de actionarii minoritari. "Este posibil ca acestia sa vrea sa formeze o minoritate de peste 33%, pentru a putea bloca hotararile Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor", afirma Manaila.

Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, prin grupul Interagro, care detine, potrivit ultimelor informatii, aproape 50% din actiunile asiguratorului, si Rafinaria Astra Romana, cu 8,34% din actiuni. Actionarii minoritari sunt QVT Fund (peste 10%), Broadhurst Investments (peste 15%) si altii. In cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor desfasurate la inceputul anului, actionarii companiei au votat majorarea capitalului social cu 43 de mil. euro, delistarea companiei de pe Bursa si rezilierea contractului de registru incheiat cu Regisco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO