Bănci și Asigurări

Asitrans creste mai incet decat piata

25.10.2005, 18:38 16

Societatea de asigurari Asitrans a subscris, in primele noua luni ale acestui an, prime brute in suma de 5,75 milioane de euro (20,8 milioane de lei), in crestere cu 27% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea este sub cea inregistrata de totalul pietei asigurarilor generale in primul semestru al anului, de 38%.

In primele noua luni ale anului, compania a realizat un profit net de peste 246.000 de euro (893.000 de lei), aproape dublu fata de cel raportat in aceeasi perioada a anului trecut.

Asitrans practica asigurari generale si este axata pe asigurari de transport. Produsele cu cea mai mare pondere in portofoliul asiguratorului sunt asigurarea de raspundere civila a autovehiculelor si asigurarea de raspundere civila generala.

Compania a platit indemnizatii in suma de 1,7 milioane de euro (6,1 milioane de lei), cele mai multe fiind achitate pentru politele RCA si cele de asigurare de mijloace de transport terestru.

Pentru acest an, Asitrans estimeaza un volum al subscrierilor de 7,5 milioane de euro (27 de milioane de lei). In 2004, asiguratorul a inregistrat venituri din prime brute subscrise de aproximativ 5,3 milioane de euro (21,4 mil. lei) si un profit net de aproape 230.000 de euro (928.000 de lei).

Saptamana trecuta, actionarii Asitrans au hotarat majorarea capitalului social al companiei cu circa 400.000 de euro (1,445 milioane de lei), pana la suma de 2,3 milioane de euro (8,5 milioane de lei). Operatiunea va fi realizata prin emiterea de noi actiuni.

Reprezentantii companiei spun ca majorarea capitalului este realizata pentru a respecta norma Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la limitele minime ale capitalului asiguratorilor. Potrivit acestei norme, un asigurator care practica activitatea de asigurari generale trebuie sa dispuna de un capital minim de 2,2 milioane de euro (8 milioane de lei).

Principalul actionar al Asitrans este Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), care controleaza 28,74% din actiuni, urmata de Banca Romaneasca - 19,94% si Basgan Ion - 17,48%. Restul titlurilor, circa 33,81%, revin mai multor persoane fizice si juridice.

Grupul National Bank of Greece, care controleaza Banca Romaneasca, mai detine 83,51% din actiunile societatii de asigurare Garanta, prin intermediul companiei Ethniki Asfalistiki, parte a grupului elen.

Recent, Ethniki a preluat integral, de la Alpha Bank Group, societatea de asigurare Alpha Insurance, valoarea tranzactiei fiind estimata la 2,7 milioane de euro. Potrivit intelegerii dintre parti, in urmatorii cinci ani politele de asigurare emise de Ethniki Asfalistiki vor fi vandute in reteaua Alpha Bank Romania. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO