Bănci și Asigurări

Astra a inregistrat din nou pierdere in trimestrul al treilea

17.11.2008, 21:28 15

Astra-Uniqa, una din primele zece companii de asigurari de pe piata, a inregistrat in trimestrul al treilea o pierdere neta de 1,5 milioane de lei (circa 400.000 de euro), dupa ce obtinuse profit in primele doua trimestre ale anului.

Cumulat pe primele noua luni, compania continua sa inregistreze profit net de 1,31 milioane de lei (360.000 de euro), insa castigul s-a diminuat fata de cel anuntat dupa primele sase luni, de 2,8 milioane de lei (0,8 milioane de euro). In 2007, compania inregistra dupa primele noua luni o pierdere de 13,6 milioane de lei (circa 4 milioane de euro).
Astra a continuat in schimb sa isi accelereze cresterea pe zona de asigurari generale, unde veniturile din prime brute subscrise au urcat la 495,5 milioane de lei (136 de milioane de euro), cu 79% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Pe partea de asigurari de viata afacerile au stagnat fata de anul trecut. Veniturile din prime brute subscrise au totalizat 4,91 milioane de lei (1,3 milioane de euro), la fel ca in primele noua luni din 2007.
La nivel agregat, afacerile companiei au urcat cu 79%, pana la 500,4 milioane de lei (137,5 milioane de euro). Cea mai mare parte a primelor au fost subscrise pe zona asigurarilor auto, cu un total de 400 de milioane de lei, din care politele de raspundere civila auto (RCA) au reprezentat 118 milioane de lei.
Compania si-a dublat afacerile si pe zona de asigurari Casco de aviatie, volumul primelor subscrise urcand la 7 milioane de lei.
Daunele platite de Astra de la inceputul anului si pana in septembrie au urcat cu 71%, in lei, fata de intervalul similar din 2007, pana la 201 milioane de lei (55 de milioane de euro). Potrivit reprezentantilor Astra, cea mai mare parte a daunelor a fost inregistrata pe zona de asigurari generale.
Pentru anul acesta, compania si-a planificat sa isi dezvolte afecerile pe zona asigurarilor facultative, dar si prin parteneriate in regim bancassurance.
Compania este controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, prin intermediul societatii Nova Trade. Grupul austriac Uniqa, care detine un pachet de 27% din actiuni, a anuntat recent ca a renuntat la optiunea de a achizitiona integral asiguratorul local in conditiile in care nu a cazut de acord asupra pretului cu Adamescu. Austriecii au anuntat ca nu vor mai furniza know-how companiei si nici sustinere operationala.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO