Bănci și Asigurări

Astra este noul lider al pieţei asigurărilor

05.08.2010, 23:53 165

Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri DanAdamescu, a rămas pe primul loc în piaţa asigurărilor şi dupăprimul semestru din acest an, potrivit informaţiilor obţinute deZF, după ce a înregistrat o creştere de peste 40% a afacerilor.

Astra a trecut pentru prima dată pe prima poziţie în clasamentulasigurătorilor după primul trimestru din acest an, devansândliderul pieţei de ani buni, Allianz-Ţiriac, datorită vânzărilormari de poliţe RCA (răspundere civilă auto obligatorie). Totuşi,cele mai relevante rezultate financiare sunt cele care vor fipublicate la finalul acestui an. Allianz-Ţiriac nu a publicat încărezultatele financiare pentru primele şase luni din acest an, darpotrivit unor informaţii din piaţă se situează pe locul doi şi dupăprimul semestru.

Astra, singura companie de asigurări din top zece cu capitalmajoritar românesc, a raportat pentru primul semestru prime brutesubscrise (principalul indicator care arată volumul afacerilor dinasigurări) de 581 mil. lei (140 mil. euro), în creştere cu 41% faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care piaţaasigurărilor este pe scădere.

Compania are un sistem de emitere complet electronic. Creştereaa fost susţinută de vânzarea de poliţe RCA, segment pe caresubscrierile s-au triplat, ajungând la 323 mil. lei (78 mil.euro).

"Am avut mult RCA, s-a păstrat tendinţa de creştere din primultrimestru. Am vândut constant, nu am avut scăderi de activitate înlunile aprilie şi mai, când de obicei se vând mai puţine poliţe", adeclarat Radu Mustăţea, directorul general al Astra, companie cu1.500 de angajaţi şi 15.000 de agenţi de vânzare.

El spune că nu preţul redus al poliţei RCA a dus la triplareavânzărilor, ci relaţia bună cu brokerii şi sistemul de emitereelectronică al companiei, care permite încheierea unei poliţe înaproximativ cinci minute. Potrivit site-ului de vânzări onlinerca-ieftin.ro, Astra se află pe locul patru din punctul de vedereal preţului RCA pentru o maşină de tip Opel Astra, cu motor de 1,6(dacă şoferul nu a avut nicio daună în anul anterior de asigurare).La Astra această poliţă costă 405 lei pe an, iar preţuri mai micise regăsesc la Euroins (365 de lei), Carpatica Asig (388 de lei) şiUniqa (397 de lei). Ce comision le plăteşte Astra brokerilor?

"Nu facem nimic special la comision faţă de ce se întâmplă înpiaţă. A scăzut sub 15% anul acesta (din valoarea primei încasate -n. red.)", explică Mustăţea. Din asigurări auto Casco Astra asubscris 117 mil. lei în S1, în stagnare faţă de aceeaşi perioadădin 2009. Asigurările auto le aduc cele mai multe dauneasigurătorilor, multe companii fiind pe pierdere din această cauză.Astra a înregistrat un profit net de 11,4 mil. euro în S1, încreştere cu 83%.

Din asigurări de clădiri şi bunuri compania a înregistratsubscrieri de 94 mil. lei, din care 17 mil. lei de la persoanejuridice şi 77 mil. lei de la persoane fizice.

"Anul trecut am vândut 1,1 milioane de poliţe de asigurări delocuinţe, iar majoritatea au fost reînnoite", spune şefulAstra.

Compania a subscris prime de 10,3 mil. lei din asigurări Cascola aeronave, în creştere cu 36%, în timp ce subscrierile dinasigurări de răspundere pentru aeronave s-au ridicat la 8 mil. lei.Printre clienţii companiei se numără operatorii Tarom şi BlueAir.

Compania a plătit despăgubiri de 233 mil. lei în primele şaseluni, în creştere cu 57%.

Recent, acţionarul majoritar al Astra, Dan Ada­mescu, a semnatun acord cu celălalt acţionar semnificativ al asigurătorului,grupul Uniqa (Austria), pentru răscumpărarea pachetului de 27% dinacţiunile Astra pe care Adamescu l-a vândut austriecilor în urmă cucinci ani. Valoarea tranzacţiei din 2005 a fost de 10 mil. euro,iar tranzacţia de acum se va face aproximativ la acelaşi preţ,susţin surse din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO