Bănci și Asigurări

Auditul realizat de KPMG pentru CEC a ajuns la comisia de privatizare

Auditul realizat de KPMG pentru CEC a ajuns la comisia de privatizare

Eugen Radulescu, presedintele CEC: Daca facem proiectii, la CEC cota de piata nu poate decat sa creasca, pe cand in cazul BCR este foarte greu sa-si mentina ponderea de 25 - 30% pe o piata care creste anual cu 30 - 40%.

13.09.2006, 19:35 26

Documentul continand auditul limitat privind rezultatele financiare la sase luni ale CEC, realizat de KPMG, a fost trimis ieri comisiei de privatizare a bancii, dupa ce a primit aprobarea consiliului de administratie.
"Potrivit criteriilor IFRS (standardele internationale de raportare financiara - n.r.), avem un nivel al provizioanelor foarte putin peste calculele noastre, cu numai 60.000 de lei (16.600 de euro), si un profit usor mai jos comparativ cu cele 20 de milioane lei (5,5 milioane de euro) raportate la sase luni", a declarat presedintele CEC, Eugen Radulescu.
Oficialul CEC a adaugat ca, din acest moment, termenele pentru privatizarea bancii depind exclusiv de negocierile dintre comisia de privatizare si cei doi finalisti. Comisia de privatizare urmeaza sa stabileasca forma finala a contractului de vanzare a bancii, care va fi aprobat de Guvern. Ofertele financiare imbunatatite vor fi depuse la opt zile dupa primirea contractului de catre Natioanl Bank of Greece si OTP.
Termenul avansat initial pentru depunerea ofertelor finale a fost 31 august, dar autoritatile au anuntat inainte de expirarea sa ca procedura va fi amanata, intrucat cei doi ofertanti - National Bank of Greece si OTP Ungaria - au solicitat un audit al rezultatelor CEC pe primele sase luni conform standardelor internationale.
Radulescu a reafirmat ca, in opinia lui, un pret corect pentru CEC inseamna o oferta financiara de cel putin 500 de milioane de euro.
Potrivit unor surse bancare, in cadrul ofertelor angajante finale neimbunatatite, NBG ar fi inaintat o suma de peste 500 de milioane de euro, in timp ce OTP a avut o oferta mai mica, dar peste 450 de milioane de euro.
Statul vinde 69,9% din actiuni, pachet in care este inclusa si cota de 9,9% care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare.
Presedintele CEC a opinat ca potentialul de crestere al sectorului bancar romanesc presupune plata unei prime de intrare pe piata, prima care a existat si in cazul BCR, dar si la vanzarea altor banci din regiune, chiar din state cu perspective mai indepartate de integrare in Uniunea Europeana.
"Daca facem proiectii, la CEC cota de piata nu poate decat sa creasca, pe cand in cazul BCR este foarte greu sa-si mentina ponderea de 25 - 30% pe o piata care creste anual cu 30 - 40%", a adaugat oficialul CEC.
El a aratat ca in evaluarea CEC trebuie luata in considerare si explozia preturilor pe piata imobiliara.
Radulescu a dat ca exemplu cele cinci sedii valorificate in acest an, pentru care banca a incasat 1,7 milioane lei (0,4 milioane de euro), cu mult peste valoarea contabila si semnificativ mai mult fata de evaluarea realizata la inceputul anului de JP. Morgan.
Presedintele CEC nu exclude total posibilitatea stoparii procesului de privatizare, afirmand insa ca sansele de refuz scad direct proportional cu cresterea pretului.
La jumatatea anului, soldul creditelor CEC s-a ridicat la 2,5 miliarde lei, in timp ce profitul bancii a depasit 20 de milioane lei (5,5 mil. euro), dupa normele financiare bancare din Romania.
Dupa primele opt luni, CEC a calculat un profit net de aproximativ 31 de milioane lei (8,8 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO