Bănci și Asigurări

Aurelian Dochia, BRD: Fondurile de pensii private ar putea provoca o crestere artificiala a actiunilor

24.05.2007, 19:27 22

Fondurile de pensii private, care vor putea investi pana la 25% din banii contributorilor pe bursa romaneasca, ar putea inflama preturile actiunilor pana la niveluri nesustenabile.
Societatile de administrare au anuntat deja ca vor investi 50-60 de milioane de euro pentru infiintarea acestor fonduri.
"Fondurile private de pensii vor dispune de resurse financiare foarte mari intr-un timp foarte scurt. Acest lucru ar putea duce la o crestere artificiala a valorilor mobiliare de pe piata. O inflatie a preturilor care va putea fi absorbita doar de productivitatea ridicata a pietei, astfel incat piata sa nu intre in colaps. Se ridica astfel un mare semn de exclamare legat de efectele fondurilor de pensii private", spune Aurelian Dochia (membru in Consiliul de Administratie al BRD):
Deocamdata sunt 4 companii autorizate, iar pana la sfarsitul anului vor fi circa 11-12.
"Pana la sfarsitul acestui an vom avea pe piata cel putin 10 administratori de pensii facultative (pilonul III) si 9-10 administratori de pensii obligatorii (pilonul II, n.red.)", a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Pensii Private (CSSPP), in cadrul Forumului International de Asigurare si Reasigurare 2007, organizat la Sinaia. Conform legislatiei in vigoare, administrarea de pensii obligatorii necesita un capital social de minimum 4 milioane de euro, iar administrarea de pensii facultative necesita un capital minim de 1,5 mil. euro.
Astfel, in conditiile in care aproximativ zece companii vor administra pensii anul acesta, atat pilonul II, cat si III, piata financiara va primi un aflux de minimum 55 de milioane de euro, numai in capital social. Pentru comparatie, intreaga piata a asigurarilor a inregistrat anul trecut majorari de capital de circa 130 de milioane de euro, care au dus capitalul social de la nivelul pietei la 371 de milioane de euro.
Totusi, cel putin o parte a companiilor vor investi in aceasta piata mult peste cerintele minime de capital. Un exemplu este BCR, care a depus cererea de constituire a unei societati de pilonul II si care va avea un capital social de peste 15 milioane de euro, comparativ cu cerinta minima de 4 mil. euro.
Pe langa cerintele de capital, companiile de pe aceasta piata vor avea multe alte cheltuieli operationale la startul sistemului, care vor reprezenta investitii initiale. Conform estimarilor companiilor de pe piata, un administrator de pensii va investi in primul an circa 20-30 de milioane de euro. La o estimare de zece administratori pe piata pana la finele anului acesta, rezulta o investitie de cel putin 200-300 de milioane de euro pentru demararea sistemului si startul luptei pentru clienti.
In ce vor merge banii investiti de administratori? In afara de cheltuielile de capital si cele necesare punerii pe picioare a unei noi companii (in cazul pilonului II), administratorii vor investi in recrutarea, formarea si plata agentilor de marketing si in sistemele informatice de gestiune a contributiilor.
"Pensiile private vor creste cu siguranta concurenta de pe piata financiara", spune Mircea Oancea, pentru ca in sistemul de pensii nu vor intra doar companiile de administrare, ci si ceilalti jucatori din serviciile financiare, de la banci la brokerii de asigurari si societatile de brokeraj de pe Bursa, care vor constitui parte din canalele de distributie pentru produsele de pensii.
In acest moment, pilonul III este deja lansat, vanzarile urmand sa inceapa chiar saptamana viitoare, conform estimarilor jucatorilor. Pe piata exista deja patru administratori (Allianz-Tiriac, ING Asigurari de Viata, Aviva, BCR Asigurari de Viata) si inca doua cereri pentru intrarea in pilonul IIi (Raiffeisen Asset Management si OTP Garancia).
Pe pilonul II, exista 3 cereri de constituire a societatii de administrare disctincte (ING, Aviva, BCR). In plus, exista companii (Omniasig si Interamerican) care au depus cererea pentru constituirea unei societati mixte, care va administra atat pilonul II, cat si III. Exista si altele care sunt in pregatiri pentru depunerea cererii de autorizare (Generali, AIG Life si altele). Vanzarile in pilonul II vor incepe in august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO