Bănci și Asigurări

Austriecii de la Erste mai asteapta trei luni pentru a deveni proprietarii BCR

22.06.2006, 20:11 19

Termenul-limita pentru transferul dreptului de proprietate asupra Bancii Comerciale Romane (BCR) a fost prelungit cu trei luni, pana la 21 septembrie, printr-o hotarare aprobata in sedinta de miercuri a Executivului.
Pana la aceeasi data, austriecii de la Erste, care au castigat cursa pentru privatizarea bancii va trebui sa vireze banii aferenti pachetului de 62% pe care il vor prelua de la stat. Principalii actionari minoritari ai BCR, SIF-urile, care detin fiecare circa 30% din actiuni, spun ca nu vor fi afectati de aceasta decizie.
Termenul stabilit initial pentru finalizarea procesului de privatizare a BCR expira ieri. Decizia de prelungire a termenului a fost adoptata, intrucat Consiliul Concurentei nu a prezentat inca un punct de vedere privind preluarea BCR de catre banca austriaca Erste si a solicitat date suplimentare, a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Contractul va trebui aprobat si de institutia similara a Uniunii Europene.
"Toate partile au cazut de acord asupra datei de 21 septembrie", a adaugat Marinescu.
Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat ca nu este deranjat de amanarea cu trei luni a termenului de finalizare privatizarii BCR. "Banca merge bine si nu ne deranjeaza ca finalizarea privatizarii bancii a fost amanata. Singurul impediment este ca astfel se va amana si listarea, dar noi nu ne gandim sa vindem", a declarat Mihai Fercala pentru ZF. SIF Transilvania detine 6% din BCR.
Contractul de privatizare a BCR prevede listarea pe Bursa a actiunilor bancii in termen de trei ani de la finalizarea privatizarii.
Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a declarat saptamana trecuta ca asteapta elaborarea unui act normativ care sa stabileasca valoarea garantiilor emise de stat in favoarea BCR pentru fosta Bancorex si termenul in care acestea pot fi executate.
"Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Ministerul Finantelor Publice trebuie sa reglementeze aceasta problema printr-un act normativ, indiferent care va fi forma acestuia, lege sau ordonanta. Pana atunci, Consiliul Concurentei nu poate da avizul final", a aratat Berinde.
Avizul Consiliului Concurentei privind emisiunea de titluri de stat in favoarea BCR la momentul fuziunii cu Bancorex reprezinta una dintre ultimele conditionalitati pe care partea romana trebuie sa le indeplineasca pentru finalizarea privatizarii BCR si trecerea pachetului majoritar de actiuni in posesia Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO