Bănci și Asigurări

Austriecii de la Porsche incep sa vanda asigurari

24.10.2008, 20:17 18

Grupul austriac Porsche si-a adus compania de asigurari pe piata locala si urmeaza sa inceapa in curand vanzarea de polite.

Compania va functiona ca sucursala a grupului, infiintata in baza dreptului de stabilire pe care il au asiguratorii din UE. Acest drept le permite sa intre pe pietele Uniunii prin notificarea autoritatilor de supraveghere din statul de origine si din cel in care vor sa deschida sucursala.
Compania de asigurari a Porsche va fi lansata in aceasta saptamana in cadrul unei conferinte de presa. Grupul detine deja pe piata romaneasca un importator auto, o banca, o companie de leasing financiar, una de leasing operational si un broker de asigurari. Potrivit unor declaratii anterioare ale grupului austriac, asiguratorul va vinde in primul rand polite auto Casco.
Politele auto Casco si cele de raspundere civila obligatorie reprezinta motorul dezvoltarii pietei locale de asigurari, dar le aduc multe pierderi asiguratorilor. In primul semestru, piata asigurarilor a ajuns la 4,42 mld. lei (1,2 mld. euro), in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada din anul trecut. Primele brute subscrise din asigurari generale au fost de 3,57 mld. lei (973,4 mil. euro), 75% provenind din asigurari auto, adica 2,68 mld. lei (730 mil. euro). Asigurarile Casco au urcat in prima jumatate a anului cu 40%, iar cele RCA cu 17%.
Unii manageri din piata asigurarilor estimeaza ca anul viitor businessul Casco ar putea incetini din cauza stagnarii vanzarilor de masini noi, mai ales in leasing, unde aceasta asigurare este obligatorie. Pe langa Porsche, alte companii de asigurari din UE care au intrat pe piata locala prin sucursale in baza dreptului de stabilire sunt Coface (Austria), AIG Europe (Franta), Cardif Assurance Vie (Franta), Cardif Assurances Risques Divers (Franta), Euler Hermes (Germania), QBE Insurance (Marea Britanie) si Medicover (Suedia).
Alti peste 200 de asiguratori din UE au venit in Romania prin notificarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care presupune o procedura mai simpla decat deschiderea unei sucursale in baza dreptului de stabilire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO