Bănci și Asigurări

Austriecii de la Volksbank l-au adus la conducerea retailului pe Lucian Cojocaru de la BRD

Lucian Cojocaru: Am acum ocazia să profit de experienţa acumulată la BRD pentru a dezvolta din nou operaţiuni de retail, dar într-un context de piaţă diferit.

Lucian Cojocaru: Am acum ocazia să profit de experienţa acumulată la BRD pentru a dezvolta din nou operaţiuni de retail, dar într-un context de piaţă diferit.

19.08.2010, 23:52 691

Volksbank, a treia bancă locală după activele deţinute, l-a aduspe postul de vicepreşedinte responsabil de coordonareaoperaţiunilor de retail pe Lucian Cojocaru, care în ultimii şapteani a fost director comercial al reţelei BRD-SocGen.

Din postul său, Cojocaru, 42 de ani, a fost implicat direct îndezvoltarea operaţiunilor de retail ale BRD, care şi-a extins masivreţeaua teritorială începând cu 2005, până la 930 de unităţi înprezent, protejându-şi astfel poziţia secundă în sistem dupătotalul activelor.

"Am acum ocazia să profit de experienţa acumulată la BRD pentrua dezvolta din nou operaţiuni de retail, dar într-un context depiaţă diferit", a spus pentru ZF Lucian Cojocaru. El îşi va preluapostul la Volksbank începând cu 15 septembrie.

Volksbank şi-a bazat expansiunea rapidă din anii trecuţi aproapeexclusiv pe vânzarea de credite ipotecare sau cu garanţiiimobiliare, în timp ce BRD a avut o abordare echilibrată întreoferirea de servicii de tranzacţionare respectiv vânzarea definanţări. Francezii de la BRD au preferat chiar să aibă o prezenţămai discretă pe zona de real-estate, astfel că nu au intrat încompetiţie directă cu Volksbank.

Cojocaru a răspuns la BRD de coordonarea operaţiunilorcomerciale pentru clienţii persoane fizice (care generează mai binede jumătate din afacerile băncii), dar şi pentru companiile cu ocifră de afaceri de până la

50 de milioane de euro anual. El a fost un colaborator apropiatal şefului diviziei de retail a BRD, Sorin Popa.

De profesie inginer, Cojocaru şi-a început cariera bancară înanul 1994, la Bancorex, direcţia Participaţii şi Pieţe de Capital.Din 1998 a trecut la sucursala locală a grupului francez SociétéGénérale, care a preluat în acelaşi an de la stat BRD. Până în2003, Cojocaru a fost director comercial al Sucursalei Mari ClienţiCorporativi a Société Générale, după care a preluat postul dedirector comercial pentru întreaga reţea a BRD, care între timpabsorbise sucursala SocGen.

Austriecii de la Volksbank au tot încercat în ultimele luni săatragă de la concurenţă un bancher din eşalonul al doilea demanagement, luând în calcul mai multe opţiuni după ce nu au reuşitsă convingă vreun vicepreşedinte. Postul de vicepreşedinte peretail este vacant din toamna anului trecut, când Roxana Bolocan,care a deţinut funcţia pentru o scurtă perioadă, a intrat înconcediu maternal, fără intenţia de a reveni în bancă.

La sfârşitul lunii martie, austriecii l-au înlocuit pe GeraldSchreiner din poziţia de preşedinte al băncii locale, aducându-l laBucureşti pe Johann Lurf, care conducea subsidiara Volksbank dinCehia. Numirea lui Lurf a fost aprobată de BNR în iunie, alături dedesemnarea lui Udo Birkner, fost director financiar şi de risc alVolskabank Leasing Austria, ca vicepreşedinte pe risc. Schreiner afost schimbat după mai bine de patru ani în care banca a adoptat ostrategie de creştere agresivă, acumulând active care aupropulsat-o până pe poziţia a treia în clasamentul celor mai maribănci.

Din vechea echipă de conducere şi-au păstrat posturile doivicepreşedinţi: Simona Fătu, care coordonează zona de corporate, şiValentin Vancea, responsabil de operaţiuni.

La sfârşitul anului trecut, Volksbank România înregistra opondere a creditelor înregistrate ca îndoielnic şi pierdere depeste 18%, faţă de 5,3% în 2008. De asemenea, a avut o pierdere depeste 290 mil. lei (69 mil. euro).

Ascensiunea foarte rapidă a unei bănci înfiinţate în 2000 astârnit suspiciuni pe piaţă în condiţiile în care s-a comportat caun "magazin de credite", neglijând la nivel strategic componentaatragerii de depozite pentru susţinerea activităţii de creditare.Practic, Volksbank s-a bazat aproape exclusiv pe împrumuturile petermen mediu şi lung atrase de la banca-mamă pentru a-şi finanţaactivele de peste 5 miliarde de euro. Raportul credite/depoziteeste de peste 500%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO