Bănci și Asigurări

Aviva a primit licenta pentru pensiile private facultative

18.04.2007, 18:30 21

Compania de asigurare de viata Aviva Romania a fost autorizata ieri de catre Comisia de Pensii Private (CSSPP) ca administrator pentru pensii private facultative (pilonul III), a anuntat autoritatea de reglementare. Astfel, Aviva se alatura ING Asigurari de Viata, care a primit aceeasi licenta in urma cu doua saptamani.
Pe langa licenta de administrator de pensii facultative, Aviva a primit unda verde si pentru primul prospect de emisiune pentru un fond de pensii de pilon III. Pasul urmator pentru cei doi administratori este sa stranga cate 100 de membri fondatori in cele doua fonduri, sa le autorizeze si apoi sa vanda efectiv produse de pensii private facultative.
Startul colectarii primelor contributii in sistemul de pensii facultative este estimat luna viitoare. Deja, pe langa cei doi administratori, inca doua companii sunt in asteptare pentru obtinerea licentei, adica BCR Asigurari de Viata si Allianz-Tiriac Pensii, societatea de pensii private a liderului pietei locale a asigurarilor.
Deocamdata, doar acesti patru jucatori si-au exprimat formal interesul pentru pensiile private, in asteptare fiind si Omniasig Viata, Generali, AIG Life si alte companii de asigurare.
Tot ieri, CSSPP a anuntat avizarea ca depozitar al activelor fondurilor de pensii private facultative BCR si avizarea ca auditor in sistem a companiei KPMG. BCR se alatura BRD, care primise deja licenta de depozitar, iar KPMG se alatura Ernst&Young si Deloitte, care primisera unda verde pentru a audita fondurile de pensii.
Conform legii, in sistemul de pensii private facultative pot contribui toti cei care obtin venituri de natura salariala si au o varsta de maxim 52,5 ani, care sa le permita sa cotizeze cel putin 90 de luni pana la varsta de 60 de ani. Contributia lunara nu poate sa depaseasca 15% din veniturile lunare brute, legislatia permitand si deduceri fiscale, in limita a 200 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO