Bănci și Asigurări

Aviva are crestere de 30% si pregateste pensii private

10.05.2007, 18:06 22

Compania de asigurare de viata Aviva a obtinut in primul trimestru al acestui an prime brute subscrise de 19,1 milioane de lei (5,65 mil. euro), in crestere cu 30,5% in lei fata de primul trimestru din 2006. In acelasi timp, activele companiei au crescut cu 57%, pana la 164,7 mil. lei (48,7 mil. euro). Conform standardelor romanesti de contabilitate, compania a inregistrat inca pierderi anul trecut.
"Rezultatele au fost in linie cu previziunile noastre", a comentat Shah Rouf, directorul general al companiei. Anul trecut, compania a obtinut prime brute subscrise de peste 18 mil. euro, dintr-o piata de circa 350 mil. euro, adica o cota de peste 5%.
Conform reprezentantilor companiei, urmatorul pas al Aviva este inceperea vanzarii de pensii private facultative (pilonul III), estimata sa aiba loc in urmatoarele doua saptamani. Anul acesta, Aviva estimeaza ca va atrage 20.000 de clienti cu produsul financiar "Pensia mea", o pensie facultativa cu un profil de risc moderat, care va investi banii clientilor in proportie de 25% in actiuni listate pe Bursa din Bucuresti, ale companiilor din componenta indicelui BET (blue chips) si BET-FI (SIF-urile).
Apoi, incepand cu luna august, compania mizeaza pe atragerea unui milion de clienti de pensii obligatorii (pilonul II). Cei de la Aviva spun ca piata romaneasca de pensii private obligatorii ar putea evolua dupa modelul celei poloneze, ajungand in urmatorii ani a doua ca marime din regiune, dupa Polonia.
"Pensiile obligatorii reprezinta in Polonia cea mai accesibila metoda de economisire si probabil la fel se va intampla si in Romania", a declarat Zygmunt Kostkiewicz, directorul general adjunct al grupului Aviva in Polonia. Dupa lansarea pilonului II in 1999, randamentul mediu al fondurilor de pensii obligatorii a fost de 150% pana in prezent, in conditiile unei inflatii cumulate de circa 30%. In acelasi timp, pensia de stat a crescut cu doar 20%, adica mult sub inflatie si sub randamentul pensiilor din pilonul II.
In Polonia, sistemul de pensii obligatorii a atras peste 12 milioane de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO