Bănci și Asigurări

Aviva are verde pentru constituirea companiei de pensii

07.06.2007, 18:24 22

Compania de asigurari de viata Aviva Romania a primit ieri avizul Comisiei de Pensii Private (CSSPP) pentru a-si constitui o societate specializata, care va opera in pilonul II (pensiile obligatorii).
Aviva devine a doua companie care a primit unda verde pentru constituirea unei societati de pensii obligatorii, dupa ING Asigurari de Viata, in urma cu cateva saptamani.
De fapt, cele doua societati au depasit numai unul dintre cei doi pasi necesari pentru primirea licentei de administrator in pilonul II, a precizat Comisia. Dupa constituirea societatii, aceasta trebuie din nou autorizata pentru a administra pensii private. Deocamdata, nicio companie nu a primit licenta de administrator pe pensiile obligatorii, fata de patru companii autorizate deja pe pensiile facultative (pilonul III). In schimb, pe lista de asteptare in pilonul II se afla nu mai putin de noua companii. Pe langa Aviva si ING, se afla in diverse stadii de autorizare Allianz-Tiriac Pensii Private, companiile de pensii ale BCR, BRD, joint-venture-ul BT-Aegon, Omniasig, Interamerican si Prima Pensie, infiintata de societatea slovena Prva.
Toate aceste companii si altele care vor sa intre pe piata ar trebui sa fie gata pana in luna august, cand incepe procesul de vanzare a pensiilor obligatorii. CSSPP estimeaza ca la sistem ar putea participa 10-12 companii inca de la start.
In perioada august-noiembrie, toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la un fond de pensii de pilon II, iar cei care nu-si vor exercita dreptul de optiune vor fi redistribuiti automat la companiile existente, in cadrul unei loterii.
Tot ieri, Comisia a autorizat prospectul de emisiune al celui de-al doilea fond de pensii facultative al ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO