Bănci și Asigurări

Aviva: ING si Allianz ar trebui excluse din loteria pensiilor

17.01.2008, 17:48 21

ING si Allianz-Tiriac, primii doi jucatori din piata pensiilor private obligatorii, care impreuna au atras aproape 59% din cei 3,2 milioane de participanti de pana acum, ar trebui sa nu mai primeasca noi clienti la loteria pensiilor private, sustine Adrian Allott, CEO al Aviva Pensii, intr-o scrisoare adresata autoritatii de supraveghere a pietei si ministrului muncii.
Aviva, al patrulea jucator de pe aceasta piata, cu o cota de 7,8%, isi motiveaza cerinta prin gradul ridicat de concentrare a pietei, care necesita o interventie din partea statului. Procedura de desfasurare a loteriei este acum aflata in discutie, fiind propuse mai multe solutii alternative: redistribuirea egala a clientilor intre cele 18 fonduri, excluderea primilor doi jucatori si altele. Deocamdata, legislatia in vigoare prevede o redistribuire proportionala cu cota de piata deja atrasa, pentru toate cele 18 fonduri.
Propunerea Aviva a pornit un razboi al declaratiilor din partea celor trei fonduri din varful clasamentului.
"Daca se punea problema schimbarii regulilor la loterie, acest lucru trebuia facut inainte de startul campaniei de aderare si nu acum, dupa ce anumite companii care nu si-au atins obiectivele cer Guvernului un cadou, adica un numar de participanti pentru care nu au platit nimic", a comentat Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii, propunerea inaintata de Aviva.
"Metoda propusa de Aviva multumeste numai compania respectiva, pentru ca elimina practic din calcul atat jucatorii mari, cat si pe cei mici", a spus si Crinu Andanut, CEO al Allianz-Tiriac Pensii Private.
Ioan Vreme, CEO la Generali Fond de Pensii, al treilea jucator ca marime de pe piata, care ar avea cel mai mult de castigat de pe urma sistemului propus de Aviva, a respins ieri aceasta solutie. "Schimbarea loteriei in acest moment transmite urmatorul mesaj: muncesti mult, primesti nimic, muncesti putin, primesti cadouri", a spus Vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO