Bănci și Asigurări

Aviva si-a dublat afacerile la noua luni

03.11.2005, 19:39 7

Aviva Asigurari de Viata a inregistrat, in primele noua luni ale anului, o crestere cu 91% in euro a volumului de prime brute subscrise, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la nivelul de 10,7 milioane de euro (circa 38,8 milioane de lei).

Valoarea totala a activelor asiguratorului a fost, la sfarsitul lunii septembrie, de peste 27,3 milioane de euro (98,9 mil. lei), in crestere cu 128% fata de primele trei trimestre ale lui 2004.

In ceea ce priveste evolutia programelor de investitii ale asiguratorului, programele in lei Practic si Practic Plus au generat cresteri de 5,32%, respectiv 13,34%, comparativ cu sfarsitul anului trecut. Astfel, doar Practic Plus a evoluat peste rata inflatiei cumulate de la inceputul anului, de 5,8%. Programele de investitii in dolari au inregistrat scaderi fata de sfarsitul lui 2004. Astfel, pretul de vanzare al unui unit pentru programul Suprem s-a redus cu 1,55%, pentru Median - cu 5,83%, Conservator - 9,34% si Actual - 9,56%. Cele patru programe de investitii in euro au generat cresteri intre 2,32% si 11,23%.

La Bursa, indicele de referinta BET a crescut cu 44% fata sfarsitul anului trecut. Pentru a face o comparatie, investitiile in fonduri mutuale au generat cresteri intre 5% si aproape 50% fata de sfarsitul anului, cea mai rentabila investitie dovedindu-se fondul Omninvest, administrat de societatea Sira. In ceea ce priveste investitiile in depozite bancare, rata medie a dobanzii pentru acestea a scazut de la 18% in ianuarie pana la aproximativ 5% in prezent.

Pana la sfarsitul lunii septembrie, Aviva a vandut peste 250.000 de polite de asigurare. La inceputul anului, compania a intrat pe piata asigurarilor private de sanatate in colaborare cu furnizorul privat de servicii medicale Medicover. Ceilalti jucatori de pe aceasta piata sunt Omniasig Addenda, Interamerican, Allianz-Tiriac, Generali si Asiban.

In ceea ce priveste rezultatul financiar, oficialii companiei spun ca nu vor obtine nici in acest an profit. Ei afirma ca pentru recuperarea investitiei mai au nevoie de cativa ani. Capitalul social al companiei este de circa 16,7 milioane de euro (peste 61,3 milioane de lei).

In 2004, compania s-a clasat pe locul opt pe piata asigurarilor de viata, cu subscrieri de 5,5 milioane de euro (22,5 milioane de lei) si o cota de piata de 4,54%. In acest an, Aviva spera sa urce trei pozitii in clasament, pana pe locul cinci. Compania intentioneaza sa isi majoreze cota de piata prin cooptarea masiva de consultanti financiari. Astfel, pana in 2008, Aviva vrea sa dispuna de o retea de vanzari formata din 6.000 de consultanti, adica de cinci ori mai multi decat in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO