Bănci și Asigurări

Banc Post intra pe piata creditului ipotecar

15.09.2003, 00:00 17



Piata creditului ipotecar, aflata intr-o dezvoltare rapida de la inceputul acestui an, are incepand de astazi o noua oferta, dupa cele lansate in primavara de mai multi jucatori de pe piata de retail.



Banc Post lanseaza astazi, programul de credite ipotecare pentru achizitia, constructia, sau extinderea de locuinte, valoarea imprumuturilor urmand sa fie cuprinsa intre 5.000 si 100.000 de euro. Termenul minim de acordare este de cinci ani, iar cel maxim poate ajunge la 15-20 de ani.



Cresterea concurentei pe aceasta piata ar putea aduce noi imbunatatiri ale conditiilor de creditare, mai ales ca si alti jucatori se pregatesc sa lanseze acest produs, unul dintre ei fiind UniCredit Romania.



Banc Post a inceput sa acorde astfel de imprumuturi in luna iunie a acestui an, in cadrul unui proiect pilot desfasurat in Bucuresti si in judetele Arad, Dambovita si Botosani.



Solicitantii trebuie sa fie cetateni romani cu domiciliul stabil in Romania, sa faca dovada ca realizeaza venituri si sa aiba o varsta de cel mult 65 ani in cazul barbatilor si 60 de ani in cazul femeilor. Ei trebuie sa detina cel putin 25% din valoarea investitiei.



Imprumuturile pot fi denominate in lei, in dolari sau in euro, iar dobanda anuala este de 8,5% pentru imprumuturile in euro, 8,25% la creditele in dolari si 23% pentru finantarile in moneda nationala.



Dobanda este variabila si se modifica in functie de indicii de referinta stabiliti de banca. Comisionul de acordare si de gestiune este de 2%, iar banca percepe si un comision de evaluare, a carui valoare depinde de complexitatea lucrarilor executate, dar va fi de cel putin un milion de lei.



Pentru finantarea acestui proiect, Banc Post beneficiaza de o linie de credit in valoare de 20 milioane de euro acordata in primavara de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Un sprijin similar a primit si BCR, primul jucator de pe piata care a lansat oferta de credit ipotecar tipic, adica garantat cu locuinta si avand o scadenta de 15 -20 de ani.



Ponderea creditului ipotecar in totalul creditelor acordate de banci ramane scazuta, insa ritmul de crestere este ridicat. Dezoltarea pietei creditului ipotecar poate sustine dezvoltarea pietei financiare in ansamblu, prin aparitia unei pietei secundare si a emiterii de titluri, cum ar fi obligatiunile ipotecare pentru atragerea de surse de finantare.



Pe perioada creditului, clientul Banc Post va beneficia de o asigurare de viata si de asigurare a garantiilor creditului. Costul acestor asigurari este suportat de catre banca, acesta fiind un element de diferentiere fata de celelalte oferte de pe piata, dupa cum sustin oficialii bancii.



Garantia de baza a creditului ipotecar este locuinta cumparata sau care se construieste, consolideaza sau reabiliteaza.



Aportul propriu al solicitantilor poate consta atat in disponibilitati banesti, cat si in terenul detinut sau lucrarile deja executate. Imprumutul poate fi contractat si pentru extinderea, reabilitarea sau consolidarea locuintelor.



De asemenea, clientii care doresc sa-si construiasca o locuinta o pot face fie in regie proprie, fie cu societatea de constructii agreata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO