Bănci și Asigurări

Banc Post isi va incerca puterile pe piata firmelor

26.08.2003, 00:00 19



Noua strategie de piata a Banc Post vizeaza o expunere mult mai mare decat pana acum in directia segmentului de corporate, fiind vizate in special firmele mici si mijlocii. Unul dintre pilonii cresterii activitatii bancii va fi dezvoltarea creditarii in aceasta directie, si undeva in viitorul apropiat finantari prin leasing.



"Segmentul de corporate a avut o pondere mai mica in totalul volumului de afaceri al bancii, retailul fiind de departe pilonul cresterii bancii. Acum se doreste o echilibrare a balantei. Strategia viitoare a bancii , care va fi discutata cel mai probabil la inceputul lui septembrie, este construita in asa fel - sau cel putin asa incerc sa o conturez - incat sa se puna un accent mai mare pe dezvoltarea afacerilor firmelor mici si mijlocii", a comentat pentru ZF Doru Lionachescu, director general adjunct in Banc Post responsabil cu dezvoltarea segmentului de corporate.



Doru Lionachescu a fost adus de la Citibank Romania, de noul actionar al bancii grupul elen Eurobank, tocmai pentru a pune pe picioare un departament care sa vizeze firmele mici si mijlocii si companiile multinationale.



Actionarul semnificativ al Banc Post este din primavara acestui an banca elena Eurobank, care acum incerca sa contureze o noua strategie de piata si sa gaseasca nise de crestere.



Banc Post a obtinut, in primul semestru al acestui an, un profit brut de 201 miliarde de lei (in jur de 6 mil. euro) si, respectiv, un profit net de 168 miliarde de lei (5 mil. euro). Veniturile bancii erau, la 30 iunie, de 2.047 miliarde de lei, iar fondurile proprii atingeau nivelul de 2.370 miliarde de lei. Banc Post gestiona, la sfarsitul aceleiasi perioade, un volum total de active de 20.817 miliarde de lei. Anul trecut banca a raportat un profit net de 220 miliarde de lei, echivalentul a 6,3 milioane de euro.



Banca are in acest moment un capital social de 664,8 miliarde de lei si o retea teritoriala in jur de 155 de unitati operationale. La inceputul lunii trecute, EFG Eurobank Ergasias a ajuns la un acord cu Banco Portugues de Investimento (BPI) pentru a prelua pachetul de actiuni reprezentand 17% din capitalul Banc Post, pentru suma de 23 milioane de euro. Astfel, banca elena va detine 53,25% din capitalul Banc Post. Oricum EFG Eurobank nu se va opri la a detine doar un pachet de 53,25% din Banc Post, ea avand si primul drept de optiune la achizitia ultimelor actiuni - 8,75% - detinute in prezent in banca de General Electric Capital Corporation. Achizitia acestora va majora participarea Eurobank in Banc Post la 62%.



Pana in acest moment grecii de la Eurobank au investit in Romania aproape 60 de milioane de dolari numai pentru a-si adjudeca pachetul majoritar de actiuni al Banc Post.



Pentru anul acesta actionarii bancii si conducerea actuala au in vedere dublarea volumului de credite, iar pe termen mediu se vizeaza un loc trei in sistemul bancar romanesc.Potrivit oficialilor bancii, Banc Post detine 4,2% din activele sistemului bancar si 2% din capitalul social, avand o cota de piata de 3,5% pentru credite si 4,4% in cazul depozitelor. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO