Bănci și Asigurări

Banca Feroviara: Mai bine de la zero, decat cu un portofoliu viciat

Banca Feroviara: Mai bine de la zero, decat cu un portofoliu viciat
25.08.2009, 00:00 197

"Avem avantajul de a pleca la drum fara un portofoliu de credite neperformante. Vad asta ca pe o oportunitate. Si asa au vazut si actionarii. Nu inteleg de ce clientii ar avea mai mare incredere intr-o institutie de credit care functioneaza cu probleme. Multe banci au acumulat credite neperformante, pe care acum nu reusesc sa le recupereze. Acesta este si motivul pentru care au majorat dobanzile si aplica o politica restrictiva fata de activitatea de creditare", afirma Tulin, fost responsabil in BNR cu supravegherea si reglementarea bancilor.

Banca Feroviara a primit pe 17 august autorizarea de functionare de la BNR, dupa ce in martie a fost inregistrata la Registrul Comertului. Controlata de omul de afaceri Valer Blidar, care detine Astra Vagoane Calatori Arad, banca intra pe o piata dominata de jucatori straini si pe care doar sapte institutii de credit au reusit sa atinga cote de piata mai mari de 5%.

"Era nevoie de o infuzie de capital romanesc, care nu s-a intamplat de foarte multi ani", spune Tulin.

Inceput in septembrie 2008, procesul de autorizare la BNR s-a derulat cu asistenta firmei de audit si consultanta KPMG. Tulin spune ca a fost "poate chiar mai exigent decat in conditii normale".

Banca are un capital social initial de 45 mil. lei (peste 10 mil. euro), urmand ca anul viitor sa fie operata o majorare de 4 mil. euro. Se vor adauga cheltuieli de constituire (incluzand sistemul IT si software-ul specializat, furnizat de firma Probas) de 1-2 mil. euro, care se vor amortiza in urmatorii cinci ani.

Investitia initiala a fost mai mica datorita conditiilor actuale de piata, in care preturile sunt mai mici. "Beneficiem din plin de preturile mai mici in investitiile pe care le facem, de exemplu am platit un pret mai mic pentru achizitionarea sediului central, care este in proprietatea actionarului nostru semnificativ, iar banca l-a inchiriat." Anul viitor ar urma sa fie instalat si primul bancomat.

"Pana la sfarsitul anului, vor deveni operationale cinci sucursale: doua in Bucuresti, doua in Arad si una in Cluj. Ne concentram pe orasele mari din tara, urmand ca anul viitor sa avem 12 sucursale operationale."

Tulin estimeaza ca banca va fi pregatita sa acorde primele credite la inceputul anului viitor. Banca va da credite atat in lei, cat si in valuta, insa nu in volume mari. "Vom da dovada de maxima prudenta. Vom finanta proiecte care sunt viabile in noile conditii." Pana la sfarsitul anului, Tulin spune ca va ajunge la 60-70 de angajati.

Pentru o banca pornita de la zero, fara un actionar strategic cu forta financiara si cu o piata in care jucatorii se feresc de plasamente riscante, se pune problema asigurarii resurselor.

Tulin spune ca sursele de finantare pentru acordarea de imprumuturi clientilor vor fi initial lichiditatile atrase de la clienti in depozite, apoi resursele atrase de pe piata interbancara, urmand ca pe viitor, incepand din 2011, banca sa ia in calcul si posibilitatea incheierii de acorduri de finantare externa (cu institutii precum Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare).

In ceea ce priveste proiectul personal al lui Tulin, care a parasit recent functia de presedinte al BCR Locuinte si preia in premiera conducerea unui proiect de banca universala, el se declara "nerabdator sa faca fata noii provocari" si sa replice performantele inregistrate la BCR Locuinte si in cei 15 ani de cariera la BNR.

 

Petre Tulin, 40 de ani

1991 - 1995: Directia de Supraveghere BNR

1995-1997: Sef Directia de Supraveghere BNR

1997 - 2004: Director Directia de Reglementare si Autorizare

2004 - 2008: HVB Banca pentru Locuinte (care a fuzionat cu Raiffeisen Locuinte)

2008 - 2009: BCR Banca pentru Locuinte (infiintata in iunie 2008)

 

Prioritatile in urmatorii doi ani

 

1. Operationalizarea bancii: conectarea la sistemul de plati, deschiderea contului curent la BNR

2. Efectuarea primelor operatiuni: deschiderea de conturi, constituirea primelor depozite

3. Acordarea primelor credite: dupa aprobarea normelor de creditare de catre BNR

4. Dezvoltarea aplicatiei de internet banking si emiterea de carduri

5. Investitii In deschiderea de sucursale 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO