Bănci și Asigurări

Banca Mondială face auditul administraţiei româneşti, dar nu şi al aplicării sfaturilor sale de până acum

Autor: Sorin Pâslaru

12.11.2010, 15:25 47

Banca Mondială a transmis şi mai urmează să transmită guvernuluiRomâniei şase studii despre cum poate fi îmbunătăţită funcţionareaactivităţii în educaţie, sănătate, infrastructură, colectareataxelor, agricultură şi fonduri europene, numite "functionalreviews".

La aceste studii, de circa 100 de pagini fiecare, au lucrat întotal circa 50 specialişti din Banca Mondială (biroul local şi altebirouri din străinătate) împreună cu alţi experţi independenţi, dindiverse instituţii, timp de şase luni.

Studiile au ca scop diagnosticarea problemelor şi conţinrecomandări pentru îmbunătăţirea administraţiei publice din acestesectoare.

Realizarea studiilor este finanţată din fonduri UE şi GuvernulRomâniei.

Studiile nu sunt publice, deşi Banca Mondială a anunţat că valucra la aceste studii acum şase luni. Banca spune acum că suntadresate oficialilor români, care le pot pune sau nu la dispoziţiapresei. O parte din recomandările din studii ar putea devenicondiţionalităţi pentru acordurile viitoare de finanţare aleRomâniei cu instituţiile internaţionale.

Conform ziarului gândul, studiul despre îmbunătăţirea colectăriitaxelor şi a administrării companiilor de stat propune crearea uneiagenţii în cadrul Ministerului Finanţelor care să administrezecompaniile de stat.

Însă una din problemele administraţiei româneşti este numărulfoarte mare de agenţii, case, centre sau inspectorate (peste 250)subordonate (direct sau indirect ) celor 15 ministere.

În aceste condiţii, se ridică problema dacă s-a făcut până acumun audit despre rezultatele aplicării sfaturilor anterioare aleBăncii Mondiale, care au dus printre altele şi la crearea multordintre cele 250 de agenţii.

"Nu am avut în vedere un astfel de audit, dar se poate face.Însă trebuie avut în vedere că aprecierea rezultatului aplicăriiacestor recomandări nu poate fi bună sau rea, ci este relativă.Dumneavoastră puteţi fi nemulţumit de starea sistemului de sănătatedin România, dar eu pot fi nemulţumit de starea sistemului desănătate din Franţa, de exemplu", a spus Francois Rantrua, şefulBiroului Băncii Mondiale la Bucureşti.

Totuşi, oficialii Băncii Mondiale recunosc că, privindretrospectiv, nu ar mai face acum unele recomandări făcuteguvernului în trecut.

"Acum trei ani, dacă mă întrebaţi cum este mai bine să fiecolectate taxele, printr-o agenţie independentă (ANAF_n.red.) saudirect de către minister, v-aş fi spus că este mai bine să fie oagenţie independentă. Acum nu mai sunt de aceeaşi părere. Acum credcă nu contează cum este structurată organizaţia, centralizat saudescentralizat, ci doar calitatea administraţiei", a spus CătălinPăuna.

Tot la sfaturile Băncii Mondiale şi ale FMI de acum 10 ani,România a înfiinţat Casa Naţională de Sănătate, care esteindependentă de Ministerul Sănătăţii. Problema este că în acestmoment spitalele primesc bani de la Casa de Sănătate pentrupersonalul medical, fonduri pentru echipare de la bugetele localeiar Ministerul Sănătăţii face inspecţiile în ceea ce priveştecalitatea actului medical. Deci un manager de spital raportează latrei instituţii.

Francois Rantrua nu a dat un răspuns dacă Banca Mondială susţineîn continuare că acest model este bun pentru România, ci a spus căeste o chestiune specifică la care vor răspunde specialiştii bănciiulterior.

De asemenea, reprezentanţii băncii au evitat să spună dacă estenevoie de re-centralizare în administraţia publică, având în vederenumărul foarte mare de agenţii şi instituţii independente deministere.

Bugetul de personal al agenţiilor este de circa o treime dinbugetul total pentru personalul bugetar, în cele mai multe agenţiifiind o risipă majoră de fonduri salariale şi de cheltuieli pentrubunuri şi servicii, în lipsa unui control centralizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO