Bănci și Asigurări

Banca Nationala le cere IFN-urilor sa infiinteze comitete de risc

27.10.2009, 23:10 891

Institutiile financiare nebancare (IFN), printre care se numaracompaniile de leasing si cele de credite de consum, cu activetotale de 10 mld. euro la sfarsitul primului semestru, trebuie sadispuna de comitete de administrare a riscurilor formate din celputin trei membri ai conducerii societatii, potrivit unui nouregulament publicat de BNR, care a intrat in vigoare saptamanatrecuta.

"Comitetul de administrare a riscurilor se constituie prindecizie a consiliului de administratie sau a consiliului desupraveghere si trebuie sa cuprinda in componenta sa conducatori aiinstitutiei financiare nebancare si ai compartimentelor a caroractivitate este supusa riscurilor semnificative. Membriicomitetului de administrare a riscurilor trebuie sa aiba oexperienta corespunzatoare responsabilitatilor lor in cadrulacestuia", se precizeaza in noul regulament.

Cel putin o data pe semestru acest comitet - care se va ocupa deidentificarea si controlul riscurilor semnificative - trebuie saprezinte consiliului de administratie rapoarte cu privire laactivitatea sa.

"Institutiile financiare nebancare trebuie sa ia masuri pe liniaadministrarii urmatoarelor riscuri semnificative: riscul de credit,riscul de piata, riscul operational si riscul reputational",stabileste rugulamentul BNR.

De asemenea, IFN-urile trebuie sa organizeze operatiuni de auditintern, externalizarea acestei activitati catre alte institutiifiind interzisa, cu exceptia firmei-mama.

BNR reglementeaza si inscrierea IFN-urilor in Registrul generalsi in cel special, fiecare registru avand reguli diferite dereglementare, conditii privind capitalurile proprii si surseleimprumutate, precum si un sold al finantarilor acordate si alangajamentelor asumate. Astfel, companiile inscrise in Registrulgeneral trebuie sa dispuna in permanenta de un capital social decel putin 200.000 de euro.

In cazul IFN-urilor care au inclus in obiectul de activitate siacordarea de credite ipotecare, cerinta minima de capital creste la3 mil. euro.

Pe de alta parte, institutiile inscrise in Registrul specialtrebuie sa aiba un nivel cumulat al capitalurilor proprii si alsurselor imprumutate in baza contractelor de finantare existente insold de cel putin 50 mil. lei (12 mil. euro la cursul actual), intimp ce nivelul cumulat al creditelor acordate si al angajamentelorasumate aflate in sold trebuie sa depaseasca 25 mil. lei (6 mil.euro).

Activele totale ale IFN-urilor s-au redus cu 1 mld. euro inprimul semestru, potrivit datelor BNR, pana la 10,13 mld. euro,nivelul din iunie 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO