Bănci și Asigurări

Banca Nationala, mai precauta decat cere Uniunea Europeana

19.08.2004, 00:00 15



Capital social minim solicitat bancilor va fi stabilit prin lege la echivalentul a cinci milioane de euro, insa Banca Nationala a Romaniei va putea sa stabileasca un prag mai inalt, potrivit unor surse din banca centrala. Modificarea legislativa vizeaza armonizarea prevederilor interne cu cele ale Uniunii Europene, instituind un plafon minim de capital social de cinci milioane euro. In prezent nivelul minim al capitalului social pe care o banca trebuie sa-l detina este de 370 de miliarde lei (peste 9 milioane euro).



Potrivit legislatiei bancare, BNR stabileste periodic nivelul minim pentru capitalul social, pe care institutiile de credit sunt obligate sa-l respecte. In ultimii ani, banca centrala a majorat succesiv plafonul de capital, in special dupa crizele bancare de la sfarsitul anilor '90.



Astfel, de la 100 de miliarde lei (4,6 milioane de dolari) in 2000, nivelul capitalul initial minim a fost majorat la 150 de miliarde lei (5,16 milioane de dolari) in 2001, 250 de miliarde lei (7,56 milioane de dolari ) in 2002, 320 de miliarde lei (9,63 milioane dolari) in 2003 si 370 de miliarde lei (aproximativ 11 milioane dolari) in 2004. (sumele in dolari au fost calculate la cursul mediu anuntat de BNR pentru anul respectiv).



Plafonul a fost utilizat de BNR atat pentru a spori capitalizarea bancilor, cat si in vederea unei responsabilizari mai mari a actionariatului, care, in Romania, s-a dovedit a fi printre principalii vinovati pentru falimentul societatilor bancare.



Banca centrala va continua sa stabileasca pragurile de capital pentru instiutiile de credit, care se regaseste si la sucursalele bancilor straine, sub forma capitalului de dotare. Astfel, o banca straina ar putea fi obligata sa plaseze mai multi bani pentru a deschide o sucursala in Romania decat pentru alta tara a Uniunii Europene.



Potrivit unor surse din banca centrala, in vederea armonizarii legislatiei bancare romanesti cu cea europeana, BNR va renunta la o parte din conditiile stricte in ceea ce priveste calificarea managementul institutiilor de credit.



O data cu aderarea la Uniunea Europeana vor fi eliminate din legislatie prevederile potrivit carora conducatorii bancilor trebuie sa cunoasca limba romana si sa aiba experienta de cel putin 7 ani in domeniul financiar-bancar. De asemenea, in functiile de conducere vor avea acces si persoane care nu sunt licentiate in economie, studii juridice sau domenii apropiate activitatii financiar - bancare.



Dupa aderarea la UE, legea va cuprinde numai solicitarea de principiu ca persoanele propuse in calitate de conducator sa dispuna de buna reputatie, calficare si competenta adecvate. BNR isi va mentine prerogativele prin care poate decide daca cei propusi indeplinesc aceste cerinte.



Totodata, pentru autorizarea sucursalelor bancilor inregistrate intr-un stat membru al Uniunii Europene, BNR se va consulta cu autoritatea competenta din tara de origine. Toate sediile secundare ale unei institutii de credit straine vor fi considerate o singura sucursala.



De asemenea, legea va permite istitutiilor de credit din Uniunea Europeana sa deschida reprezentante in Romania doar pe baza unei notificari la BNR.



Autoritatile din UE vor fi consultate in cazul avizarii actionarilor semnificativi, precum si in situatiile in care se pune problema retragerii autorizatiei de functionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO