Bănci și Asigurări

Banca Nationala nu se intelege cu dealerii la dobanda pe trei luni

Banca Nationala nu se intelege cu dealerii la dobanda pe trei luni

Bancile au cerut dobanzi de peste 7% la certificatele de depozit pe trei luni

13.07.2007, 20:14 26

BNR a respins toate ofertele la licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit pe trei luni, in conditiile in care interesul bancilor pentru aceste instrumente a fost scazut, iar dobanzile cerute au depasit nivelul ratei de politica monetara.
Banca centrala a anuntat miercuri ca intentioneaza sa vanda certificate de depozit (CD) in valoare de 1,6 miliarde de lei. La licitatia de ieri dealerii bancilor comerciale au totalizat insa doar 1,38 miliarde de lei. Desi pe piata monetara persista un excedent de lichiditati, care a fortat caderea dobanzilor spre 1% pe an, dealerii nu au fost interesati sa isi imobilizeze fondurile la BNR.
Cea mai mica dobanda ceruta de banci a fost de 6,6% pe an, in timp ce media a fost de 7,03% pe an. Au existat insa si jucatori care au cerut dobanzi de 8,6% pe an pentru a investi fonduri in certificatele BNR.
Fondurile ramase in piata vor pune in continuare presiune pe dobanzi, care deja se afla la nivelul la care bancile pot plasa in facilitatea de depozit pe o zi oferita de BNR, la care plateste 1% pe an.
"Este curios ca in piata dobanzile sunt semnificativ sub dobanda de politica monetara de 7%, iar bancile au dorit sa faca plasamente la dobanzi peste acest nivel. Nu cred ca cei din trezoreriile bancilor sunt neprofesionisti si nu si-au dat seama ca nu vor putea plasa bani la BNR in aceste conditii. Probabil ca de fapt nu au vrut sa plaseze in certificate de depozit", a comentat Mugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale.
La inceputul saptamanii, BNR a surprins piata atragand depozite cu scadenta de doua saptamani, in locul maturitatii traditionale de o luna. Totodata, banca centrala nu a mai platit o dobanda fixa de 7% pe an (la nivelul ratei de politica monetara), ci a lasat dealerii sa liciteze. Astfel, dobanda medie la care depozitele au fost constituite a coborat la 6,66% pe an.
Florin Catu, director adjunct al trezoreriei ING Bank, spune ca aparitia noului instrument reprezinta un prim pas pe care BNR il face pentru a ajuta bancile sa-si faca o prognoza mai buna pe termen scurt a lichiditatilor. "Sunt sigur ca vor continua cu instrumente cu maturitati mai mici", spune Catu.
Alti analisti apreciaza ca este prea devreme pentru a spune daca noul instrument va intra in portofoliul curent folosit de BNR in operatiunile de piata, ori este doar o solutie conjuncturala prin care sa fie evitata o noua criza de lichiditati inaintea incheierii perioadei de constituire a rezervelor minime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO