Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca retine profitul de 5 mil. euro in capital

19.05.2010, 23:00 20

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului financiar elenNational Bank of Greece, va retine in capitalurile proprii intregulprofit realizat anul trecut, de 20 de milioane de lei (4,7 mil.euro, calculat conform standardelor locale RAS) si va face in 2010investitii de circa 16 mil. euro, in IT si retea.

In ultimii zece ani banca a capitalizat in mod constantprofitul, iar acum are fonduri proprii de circa 200 de milioane deeuro, in urma unor injectii puternice de capital, operate de NBG inanul 2008. Grupul NBG anuntase un profit de 20 mil. euro inRomania, calculat conform standardelor internationale.Solvabilitatea bancii (un indicator care masoara adecvareafondurilor proprii in functie de riscurile asumate) este de 24%,peste nivelul de 10% cerut de BNR.

Actionarii au aprobat la inceputul lunii un plan de investitiide 67 mil. lei (16 mil. euro), fondurile urmand sa mearga indezvoltarea sistemului IT si in reamenajarea unitatilorteritoriale.

"In acest an vom implementa un nou model de business, astfelincat sa putem oferi produse si servicii specializate, avand labaza o mai buna segmentare a clientilor", spune Crina Cosma,director general adjunct la Banca Romaneasca. Astfel, banca vasepara operatiunile pentru clientii corporate in Centre de AfaceriRegionale, in timp ce reteaua de sucursale va deservi clientii dinzonele de "personal banking" si "small business banking" (firmemici si mijlocii).

Banca a bugetat investitii de 16 milioane de lei si pentrureamenajarea unitatilor celor 150 de unitati pe care le detine.Operatiunea, denumita «re-branching» presupune un nou concept deorganizare a fluxurilor, dar si un nou design. Practic, prin acestpas, banca pregateste si adoptarea brandului bancii mama, NBG,amanata de mai multi ani.

Actionarii au mai aprobat si numirea unui nou director generalla Banca Romaneasca, Marinos Stratopoulos preluand postul ramasvacant dupa plecarea lui Andreas Maragkou­dakis, in vara anuluitrecut. In acest interval, interimatul a fost asigurat de CrinaCosma. Stratopoulos, care asteapta avizul BNR pentru a-si preluaefectiv atributiile, spune ca in 2010 strategia bancii prevede"cresterea moderata a creditarii, mentinerea calitatii activelor,optimizarea surselor de finantare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO