Bănci și Asigurări

Banca Tiriac cauta un profit de 24 mil. euro pentru acest an

21.10.2005, 17:49 10

Un profit net de 23-24 de milioane de euro si active totale de aproximativ 900 de milioane de euro sunt obiectivele Bancii Tiriac pentru acest sfarsit de an. Dupa primele trei trimestre, banca inregistra un profit net de 16,5 milioane de euro, adica aproape tot atat cat a realizat in intreg exercitiul 2004.

Activele nete ale bancii au ajuns la sfarsitul lui septembrie la putin peste 3 miliarde de lei (aproximativ 842 de milioane de euro), in crestere cu 22% in lei fata de decembrie trecut.

"In prezent am depasit pragul de 850 de milioane de euro la active, iar pentru sfarsitul anului dorim sa ajungem la 900 de milioane de euro. Profitul net va ajunge la sfarsitul anului la 23-24 de milioane de euro", a declarat Selcuk Saldirak, presedintele Bancii Tiriac.

Banca Tiriac a crescut insa mai incet decat piata, fiind depasita in topul institutiilor de credit de Banca Transilvania. Oficialii bancii au aratat insa in mai multe randuri ca principalul obiectiv este crestere in conditiile mentinerii profitabilitatii. La sfarsitul anului, rentabilitatea capitalurilor (ROE, return on equity) va depasi 20%, mai spune Saldirak.

Banca Tiriac a inaugurat ieri o sucursala in Bucuresti si una la Arad, amplasata in noul magazin Metro, ajungand astfel sa opereze o retea de 65 de unitati.

"Pana la sfarsitul anului vom mai deschide inca cinci sau sase unitati", a precizat Saldirak. Dintre acestea cel putin doua vor fi amplasate tot in capitala, datorita potentialului economic ridicat. Noile unitati sunt insa amplasate in zone care sunt mai putin bancarizate. De altfel, majoritatea bancilor au planuri ambitioase privind extinderea teritoriala si incep acum sa abordeze zone care nu au prezentat interes, datorita potentialului economic mai redus. Cresterea concurentei, care se traduce in unele cazuri chiar prin sucursale ale bancilor concurente asezate una langa alta pe bulevardele importante din orasele mari, impinge insa jucatorii catre zonele mai putin exploatate. Dezvoltarea retelei este importanta pentru Banca Tiriac, ale carei activitati sunt concentrate pe segmentul de retail, unde prezenta teritoriala este un factor important pentru succes.

Banca Tiriac se afla in prezent in proces de fuziune cu HVB Bank Romania, filiala locala a celui de-al doilea mare grup german. Presedintii celor doua banci spun ca procesul se va finaliza cel mai probabil la sfarsitul primului trimestru al anului urmator. Banca nou creata, HVB Tiriac, va fi controlata de Bank Austria Creditanstalt - actionarul majoritar al HVB Romania si va detine active de peste 2,5 miliarde de euro si o cota de piata de 8%. Pana la finalizarea procesului, cele doua banci vor functiona in paralel. Echipele manageriale ale HVB Bank si Banca Tiriac au facut schimb de oameni in pregatirea fuziunii. Principala rocada a fost stabilita la nivelul directorilor financiari, pentru ca aceste doua entitati sa se poata cunoaste mai bine inainte de a se integra intr-o noua banca.

Noul jucator va intra insa intr-un nou proces de fuziune, cu filiala locala a grupului italian UniCredito.

Banca Tiriac are in prezent un portofoliu de 713 mii de clienti, dintre care 677 de mii sunt persoane fizice. Banca opereaza o retea de 246 de automate bancare si 2.270 de POS-uri, avand emise peste 340 de mii de carduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO