Bănci și Asigurări

Banca Tiriac vrea valuta pe termen lung

25.08.2004, 00:00 11



Banca Tiriac a lansat recent un certificat de depozit cu dobanda fixa, emis in valuta, pe termene de doi ani. Banca ofera pentru aceste certificate o dobanda fixa de 4,5% pe an pentru depozitele in dolari, respectiv 5% pe an pentru cele in euro.



Noul produs, care se adreseaza clientilor persoane fizice cat si juridice, are perioada de constituire impartita in intervale de trei luni, iar valoarea de constituire trebuie sa fie multiplu de 1.000 euro sau dolari.



Dobanda este varsata la fiecare trei luni in Contul Central al clientului (cont de salarii) sau in contul curent deschis la banca. In cazul clientilor care au deschis un Cont Central, banca nu percepe comisioane la retragerea de numerar.



"Piata bancara romaneasca nu ofera inca suficiente instrumente de economisire pe termen lung, de aceea Banca Tiriac se preocupa de diversificarea gamei proprii de produse de acest tip, adresate deopotriva persoanelor fizice si juridice", afirma Catalin Parvu, vicepresedinte al bancii.



Nevoia bancilor de a atrage finantari in valuta pe termen lung a crescut odata cu expansiunea creditului de consum contractat in moneda straina. Primele semne au aparut inca de luna tecuta, cand bancile au majorat dobanzile la depozitele in valuta. Creditele in moneda straina au inregisrtat in iunie o crestere de peste 20%, clientii fiind atrasI de costul mai redus al acestor imprumuturi, comparativ cu cele in lei. Banca Nationala a recurs la inceputul lunii la o majorare a ratei rezervelor minime obligatorii la valuta pana la 30%, in incercarea de a limita expansiunea acestor credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO