Bănci și Asigurări

Banca Transilvania, majorare de capital record: 121 mil. euro

Banca Transilvania, majorare de capital record: 121 mil. euro

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania

17.03.2008, 18:38 73

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca privata cu capital romanesc, propune actionarilor majorarea capitalului social cu 448,6 mil. lei (121 mil. euro), prin incorporarea profitului net din 2007, pentru a mentine in cadrul bancii cash-ul necesar dezvoltarii.
In urma acestei operatiuni, capitalul social al Bancii Transilvania va urca la 1,6 mld. lei (286 mil. euro), depasindu-l pe cel al BCR sau BRD-SocGen, cele mai mari banci din sistem.
In ciuda profitului record de anul trecut, banca nu va distribui nici in acest an dividende cash, continuand politica de distribuire a actiunilor gratuite pe care si-a bazat cresterea in cei zece ani de cand este listata la Bursa. La listare, in 1997, banca avea un capital social de circa 3 mil. euro si o capitalizare de 17 mil. euro.
Majorarea de capital se va realiza prin incorporarea profitului net din 2007, in valoare de 319,5 mil. lei (86,3 mil. euro), si a primelor de capital din majorarile anterioare, insumand 98,6 mil. lei (26,6 mil. euro), dar si prin aporturi in numerar din partea actionarilor, in valoare de 30,55 mil. lei (8,25 mil. euro).
"Noi nu suntem o companie care sa dea dividende cash deoarece investitorii care detin sau cumpara actiuni la Banca Transilvania urmaresc dezvoltarea pe termen lung si nu castigurile pe termen scurt din dividende. Cel putin in urmatorii ani nu vom da dividende cash actionarilor", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.
Ciorcila este si principalul actionar individual al bancii, cu 5% din actiuni, participatia sa fiind evaluata pe Bursa la circa 63 mil. euro. Cel mai mare actionar al bancii este BERD, cu o participatie de 15%, in timp ce SIF-urile detin circa 14,7%.
Daca actionarii aproba majorarea de capital in forma propusa de Consiliul de Administratie, fiecare ar urma sa primeasca 68,4 actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute, acesta fiind cel mai mare numar de actiuni gratuite distribuite in ultimii sase ani.
De asemenea, fiecare actionar va putea subscrie 5 actiuni noi la pretul de 0,35 lei la 100 de actiuni detinute, suma totala pe care banca isi propune sa o stranga astfel de la actionari fiind de 29 mil. euro.
"Cred ca vom creste in continuare mult peste piata, dar vom incerca sa fim orientati mai mult pe profit. Vrem sa demonstram ca reteaua noastra a inceput sa genereze profituri in crestere. Tinta noastra este o crestere a cotei de piata cu 0,7-0,8%", a spus Ciorcila.
Anul trecut, activele Bancii Transilvania au crescut cu 71,5%, pana la 13,87 mld. lei (3,84 mld. euro). Cota de piata a crescut astfel la 5,53%, Banca Transilvania urcand pe locul al patrulea in topul bancilor din Romania, potrivit datelor BNR.
Profitul bancii a crescut de 2,8 ori, la 340 mil. lei (102 mil. euro), cresterea datorandu-se in primul rand vanzarii diviziei de asigurari, BT Asigurari, catre compania franceza Groupama, pentru 90 mil. euro.
"Impactul capitalizarii profiturilor este pozitiv pentru companie, deoarece reduce presiunea pe rata de capitalizare. Totusi, cred ca aceasta stire este deja inclusa in pretul actiunilor, dovada ca titlurile Bancii Transilvania au inregistrat cea mai mica scadere de la inceputul anului, dintre blue-chipsuri", a declarat Florin Ilie, directorul Departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
Actiunile TLV au scazut de la inceputul anului cu 15%, in comparatie cu o scadere de 24% a indicelui BET. Titlurile bancii au inchis sedinta de tranzactionare de vineri la pretul de 0,765 lei, capitalizarea fiind de
1,26 mld. euro.
BRD, cea mai mare banca listata la Bursa, a propus actionarilor un dividend brut de 0,59 lei/actiune, cu 61% mai mare decat anul trecut. Actiunile BRD au scazut cu 25% de la inceputul anului, capitalizarea bancii fiind de 3,94 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO