Bănci și Asigurări

Banca Transilvania mizeaza pe o crestere de profit de 35% anul acesta

14.04.2005, 19:33 13

Banca Transilvania si-a propus anul acesta o crestere de 34,5% a profitului brut pana la 950 miliarde de lei (25,7 milioane de euro la un curs de 37.000 lei/euro), fata de un profit brut de 757 miliarde de lei (18,7 milioane de euro) anul trecut. In euro, cresterea profitului ar urma sa se ridice la 37,5%.

Cresterea profitului net ar putea fi chiar mai mare datorita reducerii de la 25% la 16% a impozitului pe profit incepand din acest an.

De altfel banca a inceput anul cu o crestere de 40% a profitului brut, care s-a cifrat pe primele trei luni la 6,3 milioane de euro, chiar in conditiile in care cheltuielile bancii cu provizioanele au urcat de aproape sapte ori pana la 1,2 milioane de euro.

Activele bancii au urcat la finalul primului trimestru la 30.789 miliarde de lei (843 milioane de euro), cu 18% mai mult fata de finalul anului trecut.

Banca Transilvania va continua anul acesta sa investeasca in deschiderea de noi sucursale pentru care a programat investitii in valoare de 5,5 milioane de euro si in dezvoltarea sistemelor IT, pentru care va aloca 5,6 milioane de euro. Investitiile totale programate de banca se ridica la 16,5 milioane de euro.

Actionarii Bancii Transilvania au aprobat marti majorarea capitalului social al bancii cu aproape 78% pana la 2.367 miliarde de lei (66 milioane de euro). Majorarea se va realiza prin acordarea cu titlu gratuit a 0,673 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta, fata de propunerea initiala a Consiliului de Administratie de 0,586 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta.

Actionarii bancii vor avea in plus dreptul de a subscrie o actiune noua pentru fiecare zece actiuni detinute, pretul de emisiune al actiunilor urmand sa fie de 4.000 lei/actiune. O actiune Banca Transilvania este cotata in prezent la Bursa de Valori in jurul valorii de 14.000 lei/actiune.

De actiunile gratuite si de dreptul de subscriere vor beneficia actionarii bancii inregistrati la data de 29 aprilie. Actiunile nesubscrise de actionari urmeaza sa faca obiectul unei oferte publice.

Banca urmeaza, de asemenea, sa lanseze o emisiune de obligatiuni in valoare de 25 milioane de dolari (19,2 milioane de euro), care va deschide calea intrarii in actionariat a diviziei de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC).

Cel mai important actionar al bancii este in prezent o alta institutie financiara internationala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care controleaza 15% din actiuni.

IFC urmeaza sa cumpere obligatiuni convertibile in actiuni emise de banca in valoare de 20 milioane de dolari (15,4 milioane de euro). Restul obligatiunilor, pana la 25 de milioane de dolari, ar urma sa fie oferite celorlalti actionari ai bancii si investitorilor de pe piata de capital.

Obligatiunile vor fi emise pe o perioada de cinci ani, cu o dobanda LIBOR (dobanda de referinta la dolar de pe piata internationala) la care se adauga trei puncte procentuale. Dobanda va fi platita semestrial. Conform hotararilor Adunarii Generale a Actionarilor, conversia obligatiunilor in actiuni nu va fi insotita de acordarea dreptului de preferinta pentru ceilalti

Actiunile Bancii Transilvania sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti. La ultimul pret de pe piata, de 13.700 lei/actiune, banca are o capitalizare bursiera de 0,5 miliarde de euro.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO