Bănci și Asigurări

Bancherii abia mai plătesc 2% pentru a atrage depozite în euro

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

03.02.2014, 20:13 624

Băncile plăteau la finalul anului trecut o dobândă medie de numai 2,1% pe an pentru a atrage depozite în euro de la populaţie, în timp ce sumele plasate de companii erau bonificate cu mai puţin de 1,5% pe an, potrivit datelor agregate de BNR.

Dobânzile la depozitele de retail în euro au scăzut cu peste un punct procentual pe parcursul anului trecut, în timp ce bonificaţia medie oferită companiilor s-a micşorat cu o jumătate de punct procentual.

Bancherii au majorat în paralel cu o jumătate de punct procentual dobânzile percepute la creditele de retail în euro, până la 4,8% pe an, ceea ce înseamnă practic marje de câştig îngroşate cu 1,5 puncte procentuale.

Dobânzile la credite au crescut, deşi indicatorul Euribor (folosit ca referinţă în contractele de credit) a fost stabil. Practic băncile au majorat marjele de dobândă pentru a descuraja clienţii să ceară împrumuturi în valută, determinante pentru această mişcare fiind reglementările mai stricte şi scăderea resurselor în valută primite de la băncile mamă din străinătate.

Unele bănci au încercat să mute creditul de retail pe lei, accentuând pe lipsa riscului valutar şi pe trendul de scădere a dobânzilor. Volatilitatea din ultimele zile a dobânzilor la lei a demonstrat însă că nici aceste împrumuturi nu sunt lipsite de riscuri.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO