Bănci și Asigurări

Bancherii afirma ca restrictiile BNR ii fac vulnerabili in fata strainilor

Bancherii afirma ca restrictiile BNR ii fac vulnerabili in fata strainilor

Click pentru imaginea marita

03.11.2006, 17:28 8

Cu doua luni inainte de intrarea in UE, bancherii comerciali acuza BNR ca ii plaseaza intr-o pozitie dezavantajoasa fata de bancile din statele comunitare, din cauza costurilor pe care trebuie sa le suporte cu rezervele minime obligatorii la valuta.
La sud de Dunare, banca centrala a Bulgariei a anuntat recent ca a convenit cu FMI ca de la 1 ianuarie 2007 sa elimine toate restrictiile introduse in timp pentru limitarea creditarii, inclusiv rezervele minime suplimentare si plafonarea soldurilor de credite in functie de capital. Banca Bulgariei considera ca si-a atins obiectivele privind stabilitatea sectorului bancar, insa precizeaza ca ar putea lua noi masuri in cazul in care viteza anuala de crestere a creditului trece de 20%. Asa ca, deocamdata, chiar si bancile din Bulgaria sunt intr-o pozitie concurentiala mai favorabila decat cele din Romania.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a declarat ieri ca Banca Nationala a Romaniei este prea conservatoare si, din cauza restrictiilor pe care le impune creditarii, pune bancile locale in dezavantaj fata de cele straine. Pentru o linie de credit de 100 mil. euro atrasa din afara, o banca autohtona trebuie sa lase la BNR 40 mil. euro, in conditiile in care in UE rata rezervelor tinde spre nivelul de 2% aplicat de Banca Centrala Europeana.
"Rezervele minime obligatorii, ca si celelalte restrictii impuse creditarii, pun bancile din Romania intr-o pozitie dezavantajoasa fata de institutiile de credit din afara tarii", a declarat Van Groningen. El spune ca rezervele minime obligatorii (RMO) ridicate reprezinta un cost semnificativ, care diminueaza capacitatea bancilor de a-si suplimenta portofoliul de credite.
"Rezerva minima obligatorie la valuta aduce un cost ingrozitor, din cauza caruia devenim necompetitivi la creditele in moneda straina fata de bancile din afara. Rezistenta temporara poate fi asigurata prin inregistrarea unor credite in afara, insa bancile straine pot veni cu oferte mai bune, inclusiv pe zona finantarilor pentru municipalitati, unde deja exercita o presiune foarte mare asupra dobanzilor", a declarat pentru ZF Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank.
El spune ca, din fericire pentru bancile locale, "nu oricine poate lua credite de oriunde", adica se poate miza pe un anumit statut de captivitate al unor clienti.
Negritoiu acuza BNR ca, in loc sa sustina dezvoltarea pietei financiare si reducerea costurilor de operare, a introdus alte si alte restrictii. El spune ca daca piata nu se dezvolta, integrarea in UE va face ca evolutiile sa fie tot mai volatile, iar jucatorii nu vor mai sti ce sa faca. "Nu cred in reglementarile fortate care te obliga sa faci altceva decat cere piata si a caror respectare te costa foarte mult. Rezultatul aplicarii restrictiilor inseamna doar cosmetizarea statisticilor privind evolutia creditului si costuri suplimentare pentru banci", spune Negritoiu.
Steven van Groningen afirma ca daca BNR va continua sa creasca costurile bancilor, inclusiv RMO, acestea nu vor mai fi competitive in fata bancilor straine. "BNR ne impune restrictii, noi exportam creditele la banca-mama, iar profitul pleaca in acest fel din Romania, desi banii din credite intra in economia de aici, asa ca BNR tot nu reuseste sa blocheze intrarile de bani in economie", a mai spus Van Groningen.
El se asteapta ca BNR sa relaxeze usor politica monetara la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie, care va avea loc pe 10 noiembrie.
Ca raspuns la restrictiile actuale, seful Raiffeisen a declarat ca banca sa a "exportat" credite de circa 10% din activele totale detinute. De asemenea, Misu Negritoiu afirma ca 10-15% din portofoliul de credite al ING a fost transferat in afara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO