Bănci și Asigurări

Bancherii au devenit mai zgârciţi cu creditele pe final de an: împrumuturile au scăzut în noiembrie pentru a doua lună consecutiv

Bancherii au devenit mai zgârciţi cu creditele pe final...

Autor: Ciprian Botea

28.12.2012, 11:14 241

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a scăzut în noiembrie pentru a doua lună consecutiv din cauza vânzărilor slabe de împrumuturi în valută şi a ajuns la 229 miliarde de lei (echivalentul a 50,8 mld. euro), potrivit datelor BNR. Scăderea faţă de luna octombrie este de circa un miliard de dolari sau 0,5%.

Creditul în lei a stagnat la 84,6 miliarde de lei, în timp ce volumul împrumuturilor în valută s-a redus cu 0,8% şi a ajuns la 144 miliarde de lei (32 mld. euro). Exprimat în euro, creditul în valută a avut o scădere de 0,2%.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, soldul împrumuturilor acordate populaţiei şi companiilor era în creştere cu 2,3%. Dacă excludem impactul inflaţiei şi al cursului de schimb, creditarea a scăzut însă cu peste două procente.

Creditul guvernamental a crescut în paralel cu 0,5% faţă de luna octombrie şi cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 78 miliarde de lei (17 mld. euro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO