Bănci și Asigurări

Bancherii se bat să-şi fure clienţii unii altora

Bancherii se bat să-şi fure clienţii unii altora

Autor: Ciprian Botea

03.11.2010, 23:55 24

Unele bănci sunt dispuse chiar să preia mai multe credite aleaceluiaşi debitor şi să le con­solideze sau să împrumute clienţiloro sumă cu până la 20% mai mare decât cea necesară refinanţării.Reducerile de dobândă sau eliminarea comi­sio­nului de acordare,care reprezenta un obstacol serios pentru refinanţarea unui credit,a început deja să se resimtă în numărul clienţilor care vin laghişeu, spun bancherii.

"Numărul de aplicaţii pentru toate tipurile de credite cu ipotecă acrescut cu aproximativ 50% în septembrie faţă de august. Iarcreşterea din octombrie, în comparaţie cu septembrie, a fost deîncă 10%", spun reprezentanţii Millennium. Banca refinanţează pânăla sfârşitul anului credite pentru locuinţă fără să perceapăcomision de analiză a dosarului. Pe partea de credite pentrulocuinţe, cererea a crescut de 2,6 ori în septembrie.

Laszlo Diosi, şeful OTP Bank, spunea recent că majoritateacreditelor vândute în ultimele luni reprezintă refinanţări,clienţii noi fiind foarte puţini. OTP nu promovează creditelespecial pentru refinanţare, dar practică dobânzi sub media pieţeila creditele cu ipotecă.

Şi BCR a eliminat comisionul de analiză a dosarului pentrurefinanţarea printr-un credit ipotecar a creditelor acordate dealte bănci. În varianta standard, valoarea comisionului este de2,5% din suma acordată. Credite de conso­lidare a datoriilor fărăcomision de analiză vând şi turcii de la GE Garanti până lasfârşitul acestui an. ING încearcă să atragă clienţi vânzândcredite de refinanţare cu dobândă preferenţială clienţilor care vincu "un prieten" pentru a obţine un împrumut. Reprezentanţii bănciiestimează creşterea cu o treime a vânzărilor în urma lansăriicampaniei.
Carpatica are o strategie mai agresivă de atragere a clienţilor şia eliminat în totalitate comisioanele la împrumuturile derefinanţare. În plus, banca promite potenţialilor clienţi dobândăzero în primele trei luni de contract, precum şi trei luni perioadăde graţie. În paralel, Raiffeisen a eliminat comisioanele lacreditele de refinanţare şi plăteşte în locul clienţilor taxelenotariale. Banca de stat CEC Bank a tăiat cu până la 2,4 puncteprocentuale dobânda la creditele de refinanţare contractate până lafinalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO