Bănci și Asigurări

Bancherii si-au protejat marjele de castig, in ciuda aparentei lupte pe depozite

Bancherii si-au protejat marjele de castig, in ciuda aparentei lupte pe depozite
03.12.2009, 00:00 32

BCR si BRD, cele mai mari doua banci locale, au obtinut inprimele noua luni ale anului venituri nete din dobanzi (diferentaintre castigurile din dobanzile percepute la credite si dobanzileplatite pentru depozitele atrase) cu 20% mai mari, in lei, fata deperioada similara a anului trecut. La Banca Transilvania, un altjucator de top, castigul a urcat cu 17%.

Astfel, in ciuda luptei pentru atragerea de depozite, care tinedobanzile platite la niveluri ridicate, si a semnalelor deieftinire a creditelor, bancile au reusit pe parcursul anului saisi ingroase castigurile.

Chiar guvernatorul Mugur Isarescu i-a criticat dur pe bancheripentru mentinerea dobanzilor la lei la niveluri prea ridicate innoiembrie, aratand ca dobanzile nu ar trebui sa depaseasca cu maimult de trei puncte rata de politica monetara a BNR. Aceasta arinsemna ca dobanzile sa fie de cel mult 11% pe an, insa in prezentpleaca de la 13% pe an si pot ajunge sa depaseasca 20%, pentrucreditele de consum, care sunt considerate mai riscante.

De partea cealalta, bancherii spun ca riscul de nerambursare acreditelor a crescut pe fondul contractiei economice, iar costulriscului trebuie sa fie reflectat in pret. "Este un paradox. Teoriaspune ca, atunci cand simti ca riscul pe un client creste, trebuieremunerat suplimentar. Dar daca ii majorezi dobanda unui clientcare incepe sa aiba probleme, risti sa il ingropi", admite IuliuMuresan, vicepresedinte responsabil de risc la Bank Leumi.

Nu ai profit operational, nu ai nimic

Chiar BNR urmareste cu atentie cat profit din operatiuni potobtine bancile, in conditiile in care acestea trebuie sa acopereacum si cheltuielile importante cu provizioanele. Daca o banca nuare suficiente venituri operationale incat sa poata sa suportecheltuielile cu provizioanele si sa ramana si cu un castig net,este nevoita sa isi majoreze capitalul pentru a-si mentinesolvabilitatea.

Intre bancile mari, exceptie face Raiffeisen, care a inregistrato scadere a castigurilor nete din dobanzi cu circa 18%, potrivitdatelor publicate de banca-mama - Raiffeisen International si caresunt consolidate pentru operatiunile din Romania si Moldova.

Dintre bancile din top zece, Volksbank, CEC Bank si ING nupublica astfel de detalii privind rezultatele financiare. Grecii dela Alpha Bank, a caror subsidiara locala este de asemenea unjucator din top zece, au inregistrat in primele noua luni aleanului o crestere cu 20% a venitului operational, care include pelanga marja de dobanda si castigurile nete din comisioane sioperatiuni pe pietele financiare.

Eurobank, proprietarul Bancpost, a raportat veniturioperationale aproape constante in lei pe Romania, dupa primele noualuni. Bancpost s-a confruntat cu pierderi din toamna lui 2008 sipana in vara, pe fondul cresterii abrupte a provizioanelor. Intrimestrul al treilea banca a reusit totusi sa obtina profit.

De altfel, cu exceptia Bancpost, toate bancile din top zece auraportat profit (cel putin conform standardelor internationale deraportare financiara, IFRS, care au un tratament mai bland provindprovizioanele fata de contabilitatea locala). Totusi, profiturilenete sunt sensibil mai mici decat in perioada similara din2008.

Datele BNR, calculate conform standardelor locale decontabilitate, arata ca pe primele noua luni bancile locale auobtinut un profit net de 680 de milioane de lei (160 de milioane deeuro), de cinci ori mai mic decat in perioada similara din2008.

In primele noua luni bancile si-au majorat provizioanele pentrucreditele cu probleme cu 5,3 miliarde de lei (1,2 mld. euro), panala 12,8 miliarde de lei (3 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO