Bănci și Asigurări

Bancherii văd în continuare un curs valutar stabil în acest an

Bancherii văd în continuare un curs stabil în acest an

Autor: Mihaela Claudia Medrega

19.03.2012, 00:05 579

Bancherii anticipează în continuare un curs de schimb relativ stabil în acest an, cu evoluţii pe palierul 4,2 - 4,3 lei/euro, cu tendinţe izolate de depre­ciere pe termen scurt spre 4,4 lei/euro, dar şi de apreciere către 4,1 lei pe euro.

Nici la începutul anului analiştii intervievaţi de ZF nu întrevedeau fluc­tuaţii majore ale cursului în 2012, estimând o evoluţie în intervalul 4,25 - 4,35 lei/euro, uşor mai îngust decât cel înregistrat anul trecut.

Leul a rezistat în faţa presiunilor de depreciere la începutul acestui an, la fel ca şi spre sfârşitul anului 2011. Până acum cursul a fost surprinzător de stabil, fiind decuplat atât de mişcările de depreciere, cât şi de tendinţa recentă de întărire a celor mai multe monede din regiune.

Ziua de 15 martie a adus un curs mai depreciat, BNR calculând joi o paritate de 4,3672 lei/euro, apropiat de recordul de 4,3688 lei/euro din vara anului 2010. În sensul deprecierii în continuare a leului ar putea acţiona contextul extern nefavorabil şi deficitul de lichidităţi în euro resimţit de tot mai multe bănci şi care se reflectă în dobânzi la depozitele în euro care au urcat spre 5% pe an.

Raiffeisen Bank anticipează pentru finele anului 2012 un curs de schimb de 4,3 lei /euro, comparabil cu cel de la sfârşitul anului trecut, iar cotaţia medie este estimată la 4,35 lei/euro.

"Riscurile pentru o depreciere a leului în perioada următoare s-au redus în intensitate. Politicile interne rămân adecvate, în timp ce buffer-ul de lichi­ditate al Ministerului Finanţelor s-a îmbunătăţit. Aversiunea la risc pe pie­ţele externe s-a redus oarecum, iar aştep­tările sunt doar pentru o recesiune temperată în zona euro", afirmă analiştii Raiffeisen Bank. Ei anticipează că flu­xu­rile străine nete de capital către băn­cile şi compa­niile locale vor rămâne re­du­se în peri­oada care urmează, ceea ce în­seamnă că nu va exista o presiune im­por­tantă şi persis­tentă pentru aprecierea leului.

Şi RBS Bank România vede un curs de 4,3 lei /euro la sfârşitul acestui an, comparabil cu cel estimat pentru ju­mă­tatea lui 2012. Analiştii băncii au ob­servat că în februarie cursul a oscilat în intervalul 4,33-4,36 lei/ euro, una dintre cele mai reduse volatilităţi din istorie.

Barclays Capital, divizia de investiţii a uneia dintre cele mai mari bănci după active, estima într-un raport publicat la începutul lunii martie un curs de 4,35 lei/euro pentru luna aprilie, 4,38 lei/euro pentru iunie şi 4,35 lei/ euro pentru septembrie.

La polul opus, economiştii grupului francez Société Générale consideră că există fundamente pentru o apreciere modestă a leului până la sfârşitul anului, însă cred că stabilitatea va fi, probabil, nota dominantă. Soc Gen estimează că am putea vedea la sfârşitul anului 2012 un curs de 4,20 lei pentru un euro. Cursul de schimb ar putea intra sub pra­gul de 4,30 lei/euro în iunie. Mo­ne­dele din ţările emergente au un po­tenţial sem­ni­ficativ de apreciere odată ce con­diţiile de pe pieţele globale se mai nor­malizează, pe fondul reducerii riscurilor de declanşare a unei crize ban­care serioase în Europa, în viziunea SocGen.

Gigantul german Deutsche Bank vede o apreciere mai puternică a monedei naţionale, până la 4,10 lei/euro la sfârşitul anului.

Continuarea ciclului de diminuare a dobânzii-cheie şi posibila creştere a inflaţiei mai târziu în acest an, de la minimul record de sub 3% atins recent, vor duce la scăderea dobânzilor reale şi la relaxarea condiţiilor pe piaţa monetară. Ca atare, moneda naţională s-ar putea aprecia spre 4,10 lei pentru un euro, anticipează Deutsche Bank.

ING Bank se aşteaptă la o apreciere modică a leului în a doua jumătate a anului, pe fondul revenirii creşterii economice în România. ìO posibilă detensionare a tensiunii politice la finalul anului ar putea fi, de asemenea, favorabilă, şi toate acestea credem că ar favoriza un curs în zona nivelului de 4,25lei / euro la finalul anului curentî, spune Vlad Muscalu, economist ING Bank România.

Riscurile acestui scenariu nu par echilibrate, fiind mai degrabă probabil ca moneda naţională să fie mai slabă de 4,25 lei/ euro la finalul anului decât să vedem un leu mai apreciat, susţine Muscalu. ìAcest scenariu pare probabil deoarece cifrele privind rezervele valutare sugerează că investitorii speculativi par să continue să ocolească moneda naţională. În absenţa unui interes semnificativ din partea acestora, o apreciere, chiar şi uşoară cum estimăm, pare dificilă având în vedere probabilitatea redusă a intrării altor capitaluri în viitorul apropiat, pe fondul climatului relativ neprietenos din piaţa monetară din zona euroî, a mai spus Muscalu.

În 2011 valutele principale au câştigat teren în faţa leului, dar majoritatea au consemnat aprecieri care abia acoperă rata inflaţiei. Euro s-a apreciat cu numai 0,8% în 2012, atingând nivelul de 4,3197 lei în ultima zi de tranzacţionare din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO