Bănci și Asigurări

Bancherul roman nu exista

Bancherul roman nu exista

Mihaela Bitu, regional head of wholesale lending ING: Bancherul roman nu exista, el este un produs al institutiilor internationale de pe piata, intrucat nu exista bancheri formati la o scoala locala de traditie.

18.01.2008, 16:27 263

Ultima promovare regionala a fost cea a Mihaelei Bitu, care a preluat operatiunile de creditare ale ING Bank in zece tari. Care sunt atuurile managerilor romani si de ce par ele mai exploatate in afara?
Romanii nu sunt singurii care migreaza in pozitii manageriale in Vest, este de parere Mihaela Bitu (37 de ani), care ocupa de la 1 ianuarie pozitia de regional head of general lending products pentru Europa Centrala si de Est in cadrul ING Bank Olanda, functie din care coordoneaza echipele de creditare ale bancii in zece tari.
"Sunt multi oameni din Europa Centrala si de Est care preiau astfel de pozitii", afirma Bitu, care admite, totusi, ca romanii au ceva deosebit. "Suntem oameni cu multa determinare si entuziasm, mai mult decat colegii nostri din Vest. Suntem inteligenti si am dobandit experienta in domeniile in care activam si am devenit puncte de interes pentru sediile centrale. Pe masura ce trec anii, s-a format si la noi o generatie de manageri care poate fi utila si in tarile-mama ale organizatiilor."
"Bancherul roman nu exista, el este un produs al institutiilor internationale de pe piata, intrucat nu exista bancheri formati la o scoala locala de traditie. Fiecare a imprumutat cate ceva din cultura organizationala a bancii sau a bancilor pentru care a lucrat de-a lungul timpului", explica Bitu, care s-a alaturat celor aproximativ 20 de romani din sediul central al ING Bank, la Amsterdam.
Mihaela Bitu este de parere ca intotdeauna exista un nucleu de oameni valorosi intr-o companie, care nu pot sa ocupe toti pozitii manageriale. In astfel de conditii este normal ca acestia sa faca o schimbare spre o alta organizatie. Dincolo de astfel de situatii, una dintre trasaturile definitorii ale pietei locale bancare este mobilitatea excesiva a angajatilor intre diferite institutii, care aduce cu sine cresteri salariale. "Faptul ca toti jucatorii au planuri de extindere pune presiune si pe piata fortei de munca. De multe ori, oamenii au aspiratii peste ceea ce valoreaza, iar absolventii de facultate vor sa arda etapele si sa promoveze prea curand. Nu poti sa ajungi presedinte de banca la un an dupa ce ai terminat facultatea", explica ea.
In conditiile in care oamenii care lucreaza in banci tind sa-si schimbe jobul o data la un an-doi, 12 ani petrecuti in aceeasi institutie pare foarte mult timp.
Bitu spune ca, desi a luat in considerare o schimbare de cariera, nu a facut-o pentru ca nu a simtit rutina. "Daca mi-ar fi spus cineva in urma cu 12 ani ca voi ramane atata timp in ING, as fi ras. Desi sunt in continuare aici, ma simt de parca as fi schimbat mai multe joburi."
A terminat Academia de Studii Economice in 1993 si a inceput sa lucreze pentru ING in 1995, chiar in anul in care banca incepea operatiunile in Romania. Abia absolvise un MBA si avusese un internship la o institutie financiara din Canada si ceea ce isi dorea la momentul respectiv era sa se orienteze spre investment banking, care lipsea la acel moment de pe piata locala. Asa ca s-a ocupat de custodie (servicii conexe pietei de capital) si a activat in crearea reglementarilor si a infrastructurii pietei RASDAQ. In 1997, cand a fost creat departamentul de investment banking in cadrul ING Bank Romania, a preluat o pozitie de management in subordinea lui Misu Negritoiu, actualul presedinte al bancii. Dupa doi ani a plecat la Londra, tot in cadrul ING si tot in investment banking. S-a intors in 2000 pentru a prelua pozitia de director general al ING Securities, dar s-a ocupat in continuare de investment banking si structure finance.
"Intotdeauna am fost sefa pe mai multe divizii", spune ea. In 2003 a facut primul pas catre commercial banking, cand a preluat conducerea departamentului care se ocupa de clientii strategici locali.
"In investment banking activitatea e tranzactionala si foarte interesanta, dar, daca vrei sa faci o cariera ierarhica, sa ai mai multa expunere, sa lucrezi cu oamenii, e mai bine in commercial banking. Chiar daca nu ai in fiecare zi tranzactii de prima pagina, gasesti alte valente aici", explica ea.
In 2005 a preluat pozitia de executive director head of wholesale banking products, din care a coordonat toate produsele bancare corporatiste in cadrul ING Bank Romania.
A participat la toate marile tranzactii in care a fost implicata banca de-a lungul anilor, in valoare de mai multe miliarde de euro, printre acestea numarandu-se sindicalizarea imprumuturilor pentru RCS&RDS, IPO-ul Flamingo sau cel al A&D Pharma. A coordonat echipa ING Romania care a participat la privatizarea Petrom. Acesta a fost si cel mai lung proiect, spune Bitu, care a durat aproape doi ani, de la negocierile initiale de acordare a mandatului si pana la aprobarea de catre Consiliul Concurentei.
Ce se schimba de acum inainte, odata cu preluarea pozitiei de regional head of general lending products pentru Europa Centrala si de Est? "Ma voi concentra doar pe unul dintre produsele pe care le coordonam inainte, insa intr-un numar mult mai mare de tari. Am restrans aria de activitate, dar am extins acoperirea geografica", spune Bitu, care pleaca la Amsterdam pe un mandat de expatriere de trei ani, interval dupa care spune ca intentioneaza sa se intoarca in tara.
A vizitat deja patru dintre birourile din cele zece tari pe care le coordoneaza de la 1 ianuarie. Cele mai importante piete din perspectiva creditarii sunt cele pe care se axeaza ING-ul in regiune, respectiv Polonia, Romania, Rusia si Ucraina. "Polonia este foarte provocatoare, pentru ca ING-ul a cumparat in urma cu cativa ani o banca locala, iar structurile de acolo nu sunt complet aliniate la normele ING, iar Ucraina are un potential de crestere urias, aceasta piata fiind urmatoarea retea care va fi dezvoltata pe urmele Romaniei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO