Bănci și Asigurări

Băncile au atras circa 7 miliarde de lei în depozitele companiilor într-un an chiar dacă dobânzile au atins niveluri minime

Băncile au atras circa 7 miliarde de lei în depozitele...

Autor: Liviu Popescu

19.08.2015, 00:00 120

Băncile aveau la jumătatea anului economisiri atrase de la companii de aproximativ 75 de miliarde de lei (echivalentul a 17 mld. euro), în urcare cu 7 mld. lei faţă de iunie 2014, potrivit datelor agregate de BNR. 

Chiar dacă bonificaţiile plătite de bancheri pentru economisirile atrase de la companii au intrat pe o pantă descendentă în ultima perioadă, un efect nedorit al relaxării monetare derulat de BNR, companiile tot au ales să economisească.

O explicaţie poate fi legată de faptul că firmele îşi depozitează resursele până când găsesc noi proiecte de investiţii. Bonificaţiile plătite de bancheri pentru depozitele noi în lei ale companiilor atingeau în iunie minimul istoric de 0,8% pe an, cu un punct procentual faţă de aceeaşi lună din 2014, în timp ce dobânzile plătite pentru astfel de depozite, dar în euro au scăzut cu o jumătate de punct procentual, la 0,4% pe an.

Defalcat, economisirile la termen în lei atrase de bănci de la firme cumulau la finele lunii iunie 23 mld. lei, în creştere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce depozitele în euro au scăzut cu echivalentul a circa un miliard de lei, până la 6,9 mld. lei.

Soldul depozitelor în alte valute atingea 1,2 mld. lei la finele lunii iunie, cu 100 mil. lei mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2014. Băncile se bazează în principal pentru finanţare pe resursele atrase de la clienţii persoane fizice, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent. Astfel, în iunie stocul acestor depozite a atins 141 mld. lei, cu 11 mld. lei peste nivelul din iunie 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO