Bănci și Asigurări

Bancile au castigat 370 mil. euro in patru luni

16.06.2008, 18:35 10

Profiturile bancilor locale au continuat sa urce accelerat in aprilie insumand circa 370 milioane de euro in ciuda crizei financiare internationale, a lichiditatilor scumpe si a costurilor mari cu retelele de sucursale.
In lei, cresterea profitului net a ajuns la 65% fata de primele patru luni din 2007, de la o viteza de 48% pe trimestrul I.
Bancherii considera putin relevanta evolutia profitului pe primul trimestru din cauza diferitelor modalitati de repartizare a costurilor, insa aprilie a confirmat tendinta de crestere rapida, cu o majorare a castigurilor nete totale de 38% fata de nivelul inregistrat in aprilie. Datele ilustreaza inca o data ca bancile locale se descurca bine intr-un mediu in care dobanzile cresc, reusind sa-si majoreze substantial castigul din marja de dobanda fara a-si pune in pericol cotele de piata. Cel mai bine pozitionati sunt jucatorii care dispuneau de lichiditati confortabile inainte ca piata sa resimta o scadere vizibila a disponibilitatilor si sa inceapa competitia pentru resursele atrase de la clienti.
Cu toata cresterea rapida a creditului, discrepantele dintre castigurile celor 42 de jucatori sunt majore, media pe sistem fiind de numai 9,2 milioane de euro la sfarsitul lui aprilie. Cel putin deocamdata, statisticile sistemului bancar nu indica o incetinire a planurilor de extindere pentru atingerea obiectivelor de cota de piata extrem de ambitioase: din aprilie 2007 pana in aprilie 2008 bancile au deschis 1.090 de unitati, ajungand la un total de 5.814, si au angajat inca 7.800 de oameni, pana la 67.970.
In acelasi timp, evolutia activelor bancare ramane robusta, mentinand trei luni la rand o viteza de peste 46% fata de perioada corespunzatoare din 2007. La sfasitul lui aprilie, activele totale ajunsesera la aproape 74 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO