Bănci și Asigurări

Bancile au mai putin de 10% din pensiile obligatorii

Bancile au mai putin de 10% din pensiile obligatorii

Click pentru imaginea marita

20.12.2007, 14:59 11

Cele sapte banci care s-au implicat direct in administrarea pensiilor private obligatorii (pilonul II) au impreuna o cota de piata mai mica de 10% dupa primele trei luni de vanzare a acestor produse.
Pozitia bancilor pe piata pensiilor obligatorii s-a imbunatatit sensibil de-a lungul campaniei de aderare, insa rezultatele companiilor de administrare infiintate de banci sunt mult mai reduse fata de obiectivele anuntate.
Dupa trei luni de aderare la fondurile de pensii private, BT Aegon este cea mai bine plasata companie de administrare infiintata de o banca, ocupand locul 7 in topul celor 18 administratori, cu o cota de piata de 3%. Pe locul 8 se plaseaza BCR, cu 2,9%, iar pe locul 9 este situata BRD, cu 2,4% din numarul de clienti. Restul bancilor au cote de piata mai mici de 1% fiecare. Per total, cele sapte companii de administrare infiintate de banci au atras in primele trei luni doar putin mai mult de 280.000 de clienti, adica 9,6% din totalul de 2,93 milioane de participanti la toate cele 18 fonduri de pensii.
Situatia bancilor este mai buna decat cea de dupa doua luni (cand aveau impreuna 8,9% din numarul total de clienti) si decat cea din prima luna de vanzare (cand cota cumulata de piata era de 7,7%).
Cu alte cuvinte, bancile au vandut mai repede decat ritmul pietei, dar nivelul total al aderarilor la fondurile acestora se afla mult sub asteptari.
Obiectivul BT Aegon declarat la inceputul campaniei era o cota de piata de 15% si un loc in top 5. La randul ei, BCR declara in urma cu trei luni ca tinteste pozitia de lider de piata si o cota de peste 30%. In acelasi timp, BRD viza 10%-12% din aceasta piata. Celelalte companii de pensii ale bancilor se afla in situatii asemanatoare, adica mult sub obiectivele declarate initial.
Cele mai slab plasate patru banci de pe aceasta piata aveau dupa trei luni de vanzare o cota de piata cumulata de 1,2%.
Per total, piata s-a apropiat dupa trei luni de trei milioane de clienti, estimarile pentru finele lunii ianuarie osciland acum intre 3,2 si 3,5 milioane de participanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO