Bănci și Asigurări

Bancile au platit in trei luni 329 mil. € pentru depozitele de la actionari

Bancile au platit in trei luni 329 mil. € pentru depozitele de la actionari
20.05.2010, 00:00 27

Bancile locale au platit in primul trimestru 393 de milioane deeuro in contul depozitelor atrase de la straini - in special de laactionari, arata datele Bancii Nationale.

In aceeasi perioada a anului trecut, bancile au platit 388 demilioane de euro, dar soldul depozitelor era atunci cu 2,24miliarde de euro mai mic. Intre timp, dobanzile oferite de bancilelocale au coborat insa simtitor.

Soldul depozitelor atrase pe termen mediu si lung de lanerezidenti a urcat in martie la un nivel record de 7,44 miliardede euro, in conditiile in care in aceeasi luna din 2009 sumeleatrase se situau la 5,2 miliarde de lei.

"E posibil ca aici sa nu fie vorba neaparat de o crestere totalaa plasamentelor, ci doar de o migrare de la scadente scurte lascadente lungi, in contextul in care BNR a eliminat rezerveleminime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadente pe doiani", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al RaiffeisenBank.

La inceputul anului trecut, Banca Nationala a redus de la 40% la0% rata de constituire a rezervelor minime pentru sumele in valutaatrase pe o perioada mai mare de doi ani. Din punct de vedereprudential, atragerea de fonduri pe termen mediu si lung pentrufinantarea unor active cu maturitati mai lungi asigura un confortmai mare pentru banci.

In acelasi timp, spune Ionut Dumitru, nu este exclusa nicivarianta ca majorarea soldului depozitelor atrase de la straini savina in contextul in care bancile au apelat la majorari alecapitalizarii prin imprumuturi subordonate.

Soldul sumelor atrase pe termen mediu si lung de catre banci dela straini se stabilizase in ultimele luni in intervalul 7,15-7,3miliarde de euro, dupa ce in primavara si vara anului trecut auurcat cu aproape 40%. In martie, depozitele nerezidentilor aucrescut cu 210 milioane de euro.

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor reprezintain fapt finantari atrase de la bancile-mama prin intermediul unortranzactii financiare complexe, in trecut fiind o metoda de evitarea rezervelor minime obligatorii.

Pe parcursul anului trecut BNR a redus insa rata de constituirea rezervelor minime la valuta de la 40% la 25%, masura prin care aeliberat bancilor aproximativ 6 miliarde de euro.

Sumele incluse in serviciul datoriei externe, de 393 de milioanede euro, reprezinta atat dobanzile, cat si partile din imprumutulinitial platite in primul trimestru de banci. In 2009, serviciuldatoriei externe a fost de aproape 2,2 miliarde de euro, increstere cu peste 50% fata de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO