Bănci și Asigurări

Bancile au tinut la BNR 923 mil. euro in fiecare zi din aprilie

11.05.2010, 23:05 15

Banca Nationala a atras in aprilie depozite pe termen foartescurt in valoare cumulata de 80 de miliarde de lei (19,4 mld.euro), un nou record al ultimilor trei ani, in conditiile in carebancile nu au avut alta varianta pentru a-si plasa lichiditatile inexces. Media zilnica a depozitelor overnight a fost de 3,8 miliardede lei (923 mil. euro), potrivit datelor BNR.

"Aprilie a fost o luna cu dobanzi reduse pe piata monetara ceeace a indicat clar o lichiditate mare. Neavand alt plasament pentrubanii in plus, bancile nu au  putut decat sa apeleze la facilitateade depozit oferita de BNR", apreciaza Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen.

Dealerii au suspecat in martie si in prima parte din aprilie caBNR a intervenit discret pe piata valutara, cumparand euro contralei pentru a contracarea tendinta de atunci de scadere a cursului,ceea ce a insemnat ca sume importante de lei au fost puse incirculatie.

In martie, sumele atrase de BNR prin facilitatea de depozitdepasisera 35,9 miliarde de lei. Depozitele pe termen foarte scurtconstituite de banci in primele patru luni din 2010 au ajuns la ovaloare cumulata de circa 193 mld. lei, de 3,5 ori mai mare decatvaloarea depozitelor inregistrate pe parcursul anului trecut. Inaprilie, banca centrala nu a acordat nicio facilitate de credit petermen foarte scurt si nu a organizat licitatii repo, fiind astfeldebitor net al sistemului bancar.

Tot luna trecuta, BNR a organizat o operatiune depo prin care asterilizat piata de 2,5 mld. lei, atrasi sub forma de depozite cuscadenta la o saptamana.

Dobanda la care bancile depun banii pe termen foarte scurt laBNR a fost in aprilie de 2,5% pe an, incepand din 5 mai coborand la2,25% pe an ca urmare a ajustarii dobanzii de politica monetara decatre BNR. In acest context, bancile ar putea incerca o reluare maiagresiva a creditarii, ceea ce le-ar asigura un plasament albanilor la un randament mai bun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO