Bănci și Asigurări

Băncile care au raportat UE expunerea pe România au default-uri de 4,7 mld. euro

Băncile care au raportat UE expunerea pe România au default-uri de 4,7 mld. euro

Foto AFP

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

25.07.2011, 00:02 573

Un număr de 17 bănci din UE au raportat către AutoritateaBancară Europeană o expunere totală în default de 4,758 mld. europe România, din care 2,4 mld. euro revin Erste Bank, reprezentândpeste 16% din creditele şi angajamentele totale ale grupuluiaustriac în sectorul privat local.

Băncile care au participat la testele de stres derulate deAutoritate au fost obligate să furnizeze informaţii detaliate încazul pieţelor unde au o expunere totală echivalentă cu cel puţin5% din activele totale ale grupului. Trei bănci importante careactivează pe piaţa românească - Société Générale, UniCredit şi ING- nu au prezentat date privind expunerea privată şi default-ul peRomânia.

Cele 17 bănci din UE cu un risc de 45,61 mld. euro pe sectorulprivat din România au 4,758 miliarde euro din expunerea pe piaţalocală în default (incapacitate de plată), reprezentând 10,43% dinportofoliu, cu rate de default cuprinse între 0% şi 46%.

Expunerea totală a celor 17 instituţii de credit pe România,incluzând şi îm­pru­muturile către stat, se ridică la 55,5 mld.euro, rata de default coborând proporţional raportat la acestvolum, la 8,57%.

Datele sunt extrase din rezultatele testelor de stres dinsistemul bancar european publicate recent de Autoritatea BancarăEuropeană. Raportările cuprind cifrele de la sfârşitul anuluitrecut.

Erste Bank Group, acţionarul majoritar al BCR, are o expunere îndefault de 2,406 mld. euro, reprezentând 16,12% din riscul total de14,921 mld. euro pe piaţa locală. Totodată, aceasta este cea maimare rată de default pe sectorul privat local dintre băncile cuactive de peste un miliard de euro în România care au raportatdatele pentru piaţa locală în cadrul testelor de stres.

Raiffeisen Bank şi Volksbank au de recuperat 380 mil. euro,respectiv 314 mil. euro de la entităţi considerate în default,cifre care, raportate la expunerea totală pe sectorul privat,reprezintă rate de default de 6,6%, respectiv 6,38%.

Dintre băncile greceşti cu o expunere mai mare de un miliard deeuro pe piaţa românească, cea mai mică rată de default, de 3,18%(70 mil. euro din 2,201 mld. euro), a fost înregistrată înportofoliul National Bank of Greece (NBG), proprietarul BancaRomânească. La polul opus, EFG Eurobank Ergasias, proprietarulBancpost, şi Piraeus Bank au peste 11% din expunerea pe Româniadeclarată în default - 477 mil. euro din 3,798 mld. euro în cazulEFG, respectiv 345 mil. euro din 3,026 mld. euro la Piraeus.

Alpha Bank, un alt jucător important cu acţionariat elen pepiaţa românească, are o expunere de 253 milioane euro în default peRomânia, din riscul total de 3,902 miliarde euro, reprezentând orată de 6,48%.

Marfin Bank are o expunere totală de 553 mil. euro pe sectorulprivat românesc, din care 83 mil. euro, respectiv 15,01% din total,este declarată în default.

Bank of Cyprus are expunere în default de 9 mil. euro înRomânia, adică 3,59% din riscul total de 302 mil. euro pe sectorulprivat.

În cazul grupului ungar OTP Bank, un volum de 143 mil. euro,adică 8,16% din expunerea totală de 1,752 mld. euro, esteconsiderat în incapacitate de plată.

Banca portugheză Millennium BCP are o expunere totală de 384mil. euro pe sectorul privat din România, din care 52 mil. euro,adică 13,54% din portofoliu, reprezintă expunere în default.

Grupul italian Intesa Sanpaolo are şanse mici să recupereze 27mil. euro din expunerea totală de 817 mil. euro pe România, adicănumai 3,3% din portofoliu este neperformant.

Dintre băncile britanice, Royal Bank of Scotland are 6,01% dinexpunerea pe România în default, adică 83 mil. euro din 1,381 mld.euro.

Datele transmise Autorităţii Bancare Europene pot fi diferite deraportările financiare ale băncilor. Procentajul expunerii îndefault raportat la expunerea totală a băncilor nu a fost furnizatde Autoritatea Bancară, ci calculat pe baza datelor publicate deaceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO